Siberian Husky, vinterlandskapets hund

Hej!
Nu har jag äntligen övertygat mina föräldrar att låta mig köpa en HUND!! Jag tror inte ni förstår hur mycket jag önskar mig en hund. Varenda år sedan jag lärt mig att skriva har hund varit högst upp på min önskelista. Ett av mina första ord när jag var liten var till och med hund.

Min bror ska plugga utomlands och ska därför flytta (skriver mer om det i nästa inlägg). Han är väldigt allergisk mot alla sorters päls och det har hindrat oss från att skaffa hund. Men nu när han flyttar kan vi äntligen skaffa hund och jag har fått uppdraget att välja ras.

Som ni alla vet så bor vi ju i Åre. Det finns många hundraser som inte trivs här uppe (det är jättekallt!). Så därför har jag varit tvungen att välja bort många raser.

Hunden jag vill ha är en Siberian Husky. Jag vet att det inte är så jättelätt att ha en Siberian Husky eftersom det är en hund som måste vara i en flock och få aktivera sig.

Hunden  “har hög arbetsmoral, stor flockinstinkt och vänligt temperament. Den är mjuk, livlig, utåtriktad och uppmärksam.” Från den här sidan hittade jag citatet. Men för att hunden ska vara frisk och behålla sina bra egenskaper måste man “tillgodose hundens krav på motion och flock gemenskap” vilket är det enda negativa jag kan hitta om hunden.

Jag har läst på flera sidor och i böcker men vet fortfarande inte riktigt om hunden kan uppfatta familjen som en flock. Alltså mig, mamma och pappa. Det skulle vara toppen.

Såklart så kan vi ju inte köpa 10 så om jag vill ha en siberian husky måste jag hitta ett annat sätt att lösa det på.

Jag har tittat och frågat runt lite och tydligen så finns det en Husky “klubb” här i åre. Där man samlas och tar med sig sin Husky och låter hundarna vara tillsammans. Det är en jättebra ide tycker jag. Men måste prata mer med mina föräldrar. Mer om det i nästa inlägg. Hejdå xoxo

En video om Siberian huskies!

ttps://www.youtube.com/watch?v=x2CaouIp1kE

Bild: Wikipedia
Källor jag har använt till texten

https://www.skk.se/hundraser/siberian-husky/ 11/01

SKK eller Svenska Kennelklubben är en sida som är till för att informera människor om hur det är att ha hund och information om olika hundraser. Artikeln jag läste om siberian huskies var skriven med hjälp av rasklubben.

Sidan är trovärdig eftersom att den uppfyller/har allt om man följer råden SMARTA. Sidan har ingen speciell synvinkel. Dom vill inte sälja något utan vill bara informera. Målet med sidan är att informera människor om man hur det ät att ha hund och om olika hundraser. Sidan har auktoritet och ansvariga utgivare. Sidan är relevant eftersom att jag letar efter information om olika hundraser och det är sidan mål. Det står inget datum på artikeln jag läste men tid spelar inte så stor roll när det handlar om hundraser eftersom att det är något som inte påverkas med tiden. På sidan finns det en senast uppdaterat. Sidans information stämmer också med information jag fått på andra sidor. Hemsidan har också kontakt länkar. Fördelar med sidan är att den är väldigt trovärdig och jag kan använda den som en slags referens. Jag kan inte hitta någon nackdel med sidan.

Taylor, David (1990), Bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag, Stockholm.

När jag använde mig av denna källan var det mest för att jag skulle kunna jämföra med mina andra källor och kolla att det stämmer. Boken är trovärdig eftersom den är utgiven av ett förlag som har ansvar för att det som står i boken stämmer.

https://www.youtube.com/watch?v=x2CaouIp1kE

Denna videon hittade jag på youtube. Youtube är en sida där vem som helst kan göra ett konto och ladda upp videos. Klippet kommer från en privatperson och det framgår inte vem som gjort filmen. Jag tror inte att det är han. Källan verkar inte så trovärdig men informationen från klippet stämmer överens med t.ex SKK vilket gör den mer trovärdig. Även fast källan inte är trovärdig är den relevant eftersom att den handlar om hunden jag är intresserad av. Fördelar med klippet är att man får se hur siberian husky ser ut och beter sig på ett annat sätt än bilder och text. Nackdelar är att det inte finns någon ansvarig utgivare och eftersom att jag inte vet vem som gjort klippet så vet jag inte om klippet är vinklat.

Tips till andra som ska köpa hund!

Använd er av källkritik när ni läser om hundrasen. Ofta kan sidor vilja sälja hunden och säger då bara positiva saker om den. Använd er av smarta!!

Synvinkel

Målet

Auktioriet

Relevant

Tid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *