Shiba inu, vann mitt test!

Tja tja bloggen!

Jag har lyckats! Jag har till slut lyckats övertala mina föräldrar att vi ska köpa en hund!

Det enda vi behöver göra nu är att komma överens om vilken sorts hundras vi ska köpa. Jag har några idéer… Jag har kollat på en del hundar och jag har två starka favorithundraser;

Chihuahua och Shiba

Jag tänkte att jag skulle skriva lite om dem så att ni får se (och kanske vara med och tycka till)!

Chihuahua

Kolla vilken söt hund! Jag älskar att de är så små så man kan sitta och mysa med dem i
knäet 🙂

Här är lite fakta om Chihuahuan:

  • Väldigt hälsosam hund, lever ca 15-22 år.
  • Hunden blir lätt kall, inte särskild anpassad för svenskt väder
  • Billigt inköpspris
  • Renodlad sällskapshund

Synd att den inte är anpassad för svenskt väder men det kan man ju lösa med lite gulliga outfits, typ! Visst skulle den här hunden vara sjukt söt i en poncho till exempel!!!

Shiba
Det här är min favorit nr 2. Älskar knorren på svansen och att den är så ulligt gullig!

Lite fakta om Shiban:

  • Väldigt intelligent hund, dock så är den mycket svårtränad
  • Kräver inte särskilt mycket pälsvård
  • Stolt, självständig och vänlig

Enda nackdelen som jag hittade här är att den är svårtränad. Men både mamma och pappa har ju tränat hundar förut så det är väl bara bra om dem får en liten utmaning!

Så vilken hund vill jag helst ha?
Båda raserna är fantastiskt fina så det är svårt att välja. Men efter att ha jämfört de två olika raserna tror jag nog ändå att en shiba skulle passa mig och min familj bäst. Pappa hade tax när han växte upp och mamma hade en labrador så tror jag inte att hundträningen blir något problem. I informationen som jag hittade om shibor stod det ju att hundarna var svårtränade, men om man hade tidigare erfarenhet med hundar så skulle det underlätta en hel del. Eftersom båda mina föräldrar har tidigare erfarenhet av hundar så att jag är övertygad att det inte kommer att bli jättemycket svårare jämfört med andra hundar. Och det är kanske lite klokare att satsa på en hundras som funkar i Sverige utan att man behöver klä ut den, hur kul det än låter 🙂

Tack för att ni läste!

Bilder i inlägget från Wikipedia

Källgranskning

http://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/ 2016/12/20

Skk står för svenska kennelklubben. Den svenska kennelklubben är hundägarnas riksorganisation. Klubben har cirka 300 000 medlemmar och klubbens syfte är att utbilda och informera om hundägande. Det framgår inte av hemsidan vad dom som publicerar artiklar har för bakgrund eller kunskap men eftersom det är många kunniga hundägare som läser på hemsidan så bedömer jag det troligt att informationen är korrekt. Annars hade förmodligen medlemmarna protesterat om felaktig information publicerades.

Svenska Kennelklubbens webbplats har beviljats utgivningsbevis. Vilket innebär att webbplatsen har grundlagsskydd enligt Yttrandefrihetsgrundlagen och kan jämföras med mer traditionella massmedier (t.ex. tryckta tidningar, tv och radio). Detta talar för att den som är ansvarig utgivare säkerställer att den information som skrivs på hemsidan är korrekt.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Shiba 2016/12/17

Det finns alltid en risk med att hämta information från wikipedia, eftersom att vem som helst kan redigera och publicera på hemsidan. Wikipedia är bra uppslag för information men den informationen får oftast tas med en nypa salt. I det här fallet så finns det källförteckning men det framgår inte vilken text som är hämtad från vilken källa. Jag bedömer informationen som användbar men inte att ses som fakta.

https://www.youtube.com/watch?v=tLWcMrDTny8 2016/12/10

Animal Planet är en “Discovery site”, Discovery har en visitor agreement på sin hemsida där dom uttryckligen skriver att Discovery och dess källor lämnar inga garantier vad det gäller tillförlitlighet, korrekthet, tidslinjer eller att informationen är fullständig. Företaget har friskrivit sig men eftersom Discovery är en stor och framgångsrik aktör som lägger ner mycket tid och resurser på sina inslag så bedömer jag källan som trovärdig.

skicka hjälp jag gillar egentligen inte ens hundar jag är en kattmänniska jag får ingen mat jag har gått ner 20 kg på en vecka ring 112 han låter mig inte gå utanför källaren och om jag gör det så ska han döda mig skicka hjälp

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *