Riesenschnauzer – för den som vill ha en stor men snäll hund

Riesenschnauzer, en hund som ursprungligen kommer från Sydtyskland (Tailor 1990 s.134). Den hunden tror jag skulle passa mig. Mitt intresse för rasen väcktes när familjen var hos pappas kusin Claes när jag var tretton år. Claes driver en kennel tillsammans med sin fru Jenny. Båda är hundfantaster och ägnar sina liv åt hundar. Claes jobbar med hundar och har gjort det i över 30 år. I nuläget äger han och Jenny åtta stycken hundar varav fem är av rasen Riesenschnauzer. Claes visade mig sina hundar. Eftersom ingen i vår familj är intresserad av hundar så blev det en ögonöppnare. Claes visade sin stora och graciösa hund med sitt kammade skägg. En otroligt fin hund.Hans Riesenschnauzer.

File:Riesenschnauzerhane.jpg

Något som är gemensamt för alla olika typer av Schnauzrar är att de är väldigt personliga med deras tydliga personlighetsdrag, vilket gör att man tydligt vet vem som är vem (Schnauzerholmens). Rasen är väldigt social och har ett humör som få men är samtidigt den snällaste i världen, älskar beröring och att mysa. Riesenschnauzer är en hund som behöver mycket motion och älskar att träna (SKK). Jag älskar volleyboll och för att bli bra i denna sport så måste man träna mycket, även utanför de schemalagda träningarna. God kondition är viktigt för en volleybollspelare. Riesenschnauzern älskar också att samarbeta. Det är bra för mig som inte tycker om att springa ensam. Under min intervju med Claes så fick jag höra att Riesenschnauzrar även älskar kamplekar. För mig är naturen, speciellt skogen en viktig del av mitt liv. Detta intresse delar jag med Riesenschnauzern som gillar att springa runt i skogen där det är ojämn terräng (Wikipedia).

Hunden är en hundras med en positiv och härlig attityd (Schnauzerholmens). Men denna hund har sina nackdelar också. Det är en storvuxen och krävande hund, ofta med en vilja som kräver en fast och konsekvent uppfostran(SKK). Riesenschnauzern är en hund som måste bli aktiverad för att inte ställa till med besvär, detta resulterar i att du inte kan lämna husdjuret ensam allt för länge. Det är en ganska stor hund och väger hela 35-47 kg så det betyder att Riesenschnauzern äter väldigt mycket(ca 0,5 kg per dag). Maten kostar ca 500 kr i månaden. Eftersom ingen i vår familj är intresserad av hundar så blev det en ögonöppnare när Claes visade mig sina hundar. Claes skulle kunna hjälpa mig med hunden och ge den en bra uppväxt. Jag är väldigt sugen på att skaffa en graciösa Riesenschnauzer med ett kammat skägg.

Källanalys

I min text har jag använt mig av många olika källor från en telefonintervju med Claes som har en kennel, till hundköket som har sålt hundmat i över 30 år. Jag har försökt läsa så objektivt som möjligt, försökt hitta pålitliga källor. Trots detta så har jag hittat några saker som jag har funderingar kring.

Hundköket, erfarenhet sedan 1984, har en hemsida. Där står telefonnummer, e post och det är ett internationellt företag (Nordeuropa) på hemsidan. Det står att det är ett svenskt helfoder. Det som gör mig fundersam är att hundfodret kostar väldigt lite jämfört med andra hundfoder. Andra källor beskriver att foder till en Riesenschnauzer kostar betydligt mer än vad det gör på hundköket. När jag tittar runt på olika forum för att se vad andra tycker om hundkökets produkter hittar jag flera negativa inlägg. Dock ger sidan en bra överblick över hundar i allmänhet och deras information verkar pålitlig. På deras hemsida finns det ingen reklam, vilket ger sidan ett seriösare intryck. Eftersom reklam kan vara tecken på att sidan är sponsrad och leverantören måste ta hänsyn till sponsorers vilja och åsikter.

SKK företräder alla hundar och hundägare i Sverige och är en av Sveriges största intresseorganisationerna med ca 300 000 medlemmar. Eftersom SKK också är en riksorganisation så verkar källan väldigt pålitlig. SKK är väldigt pålitlig eftersom de har väldigt många olika vinklar på sidan och det finns massor av information både negativ och positiv. Något som däremot är negativt är att det bara står två länkar till Riesenschnauzer-svart och enligt mig så måste man ha minst fyra källor. Det går att ringa och mejla till SKK vilket ger en trovärdigare bild. En negativ sak är att det  inte står vem eller vilka som har skrivit Riesenschnauzer-svart eller när den är ändrad/publicerad vilket gör att man vet inte om de har kopierat texten. De kan vara så att texten har gammal information vilket gör sidan svår att lita på i dagsläget. SKK har inte någon reklam, vilket kan tyda på som jag skrev tidigare att sidan är sponsrad och måste ta hänsyn till sponsorers vilja och åsikter.

Schnauzerholmens är en inaktiv blogg för tillfället, som drivs av Claes och Jenny Rudholmer. De skriver om sin kennel och berättar information om hundarna och vad de gör. Det är en bra blogg och även om den är vinklad så ser jag inte något negativt med det eftersom man får en inblick att ha en Riesenschnauzer. De finns flera olika länkar vilket är väldigt positivt. Riesenschnauzern har en väldigt stark personlighet enligt Claes och när jag kollar runt på andra sidor som tex SKK så står inte detta. Det här är något som jag kommer undersöka vidare.

Bild: Wikipedia

Källor:

  1. Claes Rudholmer (2017). Telefonintervju, 08 januari 2017.
  2. http://www.skk.se/sv/kopahund/hundraser-valpkullar/riesenschnauzer-svart/?image=10-243-riesenschnauzer-svart.jpg. 2017-01-04
  3. https://sv.wikipedia.org/wiki/Riesenschnauzer, 2017-01-04
  4. http://www.schnauzerholmens.n.nu/om-oss, 2016-12-13
  5. http://hundkoket.se/, 2017-01-04
  6. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grupp_2_RIESENSCHNAUZER,_SVART,_Herr_Riesen_Jacqueline_Bisset_(24205778041).jpg?uselang=sv, 2016-12-12
  7. Tailor, David (1990), Bonniers STORA BOK OM HUNDAR. Albert Bonniers, Stockholm.  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *