Rhodesian ridgeback

Nu är det dags!
Vi har äntligen bestämt oss för att skaffa en hund! Denna dag har jag längtat efter i flera år. Jag och min pappa har velat ha en hund hur länge som helst, det är bara mamma som har varit tveksam. Hon har sagt att det bara kommer vara hon som kommer att ta hand om den. Men nu har hon ändrat sig och har gått med på att skaffa hund. Nu är bara frågan om vilken hund vi ska skaffa.

Jag och min familj är inte så aktiva tillsammans så det skulle vara bra med en större hund som behöver mer motion. Sen är ju en vakthund alltid bra om det skulle hända något. Jag och min familj har lätt för att stressa upp oss över saker så det skulle vara bra med en lugnande hund nästan lite känslokall. Speciellt jag, jag stressar upp mig väldigt lätt i skolan och det hjälper ju inte riktigt om det är folk i min omgivning är stressade. Det skulle vara skönt om den inte blir alldeles till sig när hunden ser en annan människa med tanke på att det finns många hundrädda. Vi vill ju såklart inte att hunden ska råka ut för någon sjukdom men det går ju inte att garantera.

Jag har sökt runt lite och jag tror att den bästa hunden för oss skulle vara Rhodesian ridgeback. Den hunden har alla egenskaper vi letar efter! Jag har även hittat ett jättebra youtube klipp! Nedanför pratar jag lite om vad jag tycker om hemsidorna.

https://www.youtube.com/watch?v=y92KZV_g-8E

 

 

Jag har då använt mig av 4 olika källor. (Wikipedia, Skk, flashback och Bonniers stora bok om hundar) Wikipedia och Skk är ganska lika men jag ville jämföra två ungefär lika hemsidor och se att informationen stämde. Båda hemsidorna är mer en grund, dom berättar mer fakta om hunden och inte hur det är att ha den så jag kollade på flashback. Där pratar dom mer om hur det är att ha hunden.

skk är en organisation som vill ge ut information till oss läsare om hur det är att ha hund och hur vissa hundraser är. Dom har ingen reklam vilket betyder att dom visar ett mer seriöst engagemang. I slutet på denna artikel  så står det att artikeln är i samarbete med rasklubben och det kan göra att artikeln blir lite opålitlig. Med tanke på att rasklubben är en kennel som vill sälja hundar. Men med tanke på att det är en organisation så måste dom ge ut rätt information. Min morfars syster har två rhodesian ridgeback så utifrån informationen som finns på hemsidan så stämmer det med egna erfarenheter och fakta. Dom har många olika kontaktuppgifter och adress. Vilket betyder att dom kan stå bakom sin information och konfrontera mot någon som påstår att dom har fel. Vilket dom inte har. Dom har över 300 000 medlemmar och är sveriges största intresseorganisation.  Så jag tycker att denna källa är pålitlig med tanke på att det är en organisation och att dom har så många medlemmar så dom blir nästan tvungna att ge ut rätt information så dom inte förlorar läsare.

Kontakta oss
Adress
Våra adressuppgifter
Kontakta oss direkt
E-post och telefonnummer
Telefonväxel
08-795 30 00

wikipedia kan man säga mycket om. Är den trovärdig är den inte? Wikipedia är en hemsida som vill ge ut rätt information till sina läsare. Det är inte dom som har skapat Wikipedia som sitter och skriver utan det kan vara vem som helst. Detta kan göra att hemisdan blir lite opålitlig men wikipedia har volontärer som kan om ex Rhodesian ridgeback och skriver in rätt information. Hemsidan har dock inte någon reklam vilket betyder att dom inte har någon synlig inkomstkälla. Dom har en policy om att alla ska kunna få sprida sin kunskap utan att behöva vara professor. I slutet av utkastet om Rhodesian ridgeback finns det minst fem extra länkar som stödjer informationen. Det står även när utkastet senast redigerats, informationen på denna länk var senast uppdaterad  ex “Sidan ändrades senast den 17 augusti 2015 kl. 20.22.”  det var inte så länge sedan länken blev uppdaterad vilket betyder att hemsidan är aktiv. Jag hittade också en mejl till wikipedia. Detta gör att hemsidan blir ännu mer pålitlig med tanke på att man kan kontakta dom och fråga frågor.  ”privacy@wikimedia.org”. Wikipedia har 25 miljoner artiklar på över 280 språk. Så om det finns så pass många artiklar så lär det finnas otroligt många läsare som rättar artiklarna. Jag skulle rekommendera att söka efter hundraser i wikipedia, informationen på wikipedia är minst hälften av all information rätt trots att vem som helst kan gå in och skriva.

flashback
Denna hemsida måste man ta med en nypa salt. Jag skulle aldrig gå in på flashback forum om jag skulle vilja vet fakta om något. Dom har massvis med reklam och det är bara spelreklamer. Det finns kontaktuppgifter och en adress. Men det går inte att klicka på mejlen så man faktiskt kan maila dom.

POSTADRESS
Flashback International Inc
1461 First Avenue
New York, NY 10075-2201
USA

Jag skulle nog säga att dom inte har någon slags fakta utan det är mer bara åsikter från olika individer. Jag tror syftet med denna hemsida är att folk ska kunna berätta utifrån sina egna erfarenheter. Om jag skulle ha någon använding av denna hemsida skulle det nog vara att få höra andras åsikter om att skaffa en hund eller hur det är att . Om jag går in på en kennel så berättar dom bara allt bra med hunden med tanke på att dom vill sälja. Medans om jag frågar eller läser från andras åsikter så kan jag lättare veta “sanningen” om hur det är att ha en hund.

Jag läste också en bok om hundraser (Bonniers stora bok om hundar). Med tanke på att det är en bok så är ju informationen troligtvis sann. Jag skulle nog säga att nästan alla böcker om fakta som skrevs detta decennier är trovärdiga och inte bara böcker om hundar. Denna bok släpptes 1990 och har sålts i butik till 2005. Så om boken har sålts i så här många år så lär informationen stämma.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Rhodesian_ridgeback 2016-12-07
https://www.flashback.org/t1236441p4 2016-12-16
http://www.skk.se/sv/hundraser/rhodesian-ridgeback 2016-12-09
Taylor, David (1990), Bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag, Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *