Cavalier King Charles Spaniel – hunden med det pampigaste namnet

I våras gick vår käraste familjemedlem bort, en vit mops vid namn Bea. Direkt när Bea försvann ur våra liv har hela familjen alltid känt att något saknats. Men på min födelsedag så tog vi tag i det och i present fick jag att leta upp en hundras som speglar vår familjs personlighet. Så efter dagar av letande och sökande har jag äntligen hittat hunden som jag tycker passar just för oss, en Cavalier King Charles Spaniel.
En hund med en glad och livlig personlighet som älskar att träffa nytt folk men ibland bara mysa och ta det lugnt. Detta är egenskaper jag fått uppfattningen att Cavalier King Charles Spaniel hundar precis har. Enligt flera källor som t.ex. Svenska Kennel Klubben och flera forum så har det berättats om att det är en sprallig, glad och intelligent hund. Det skrivs även att den sällan skäller och att den ofta inte är sur. I vår vardag så träffar vi mycket nytt folk och har även mycket kompisar. Cavalier King Charles Spaniel är en väldigt social hund som inte har problem med att träffa folk. Detta kändes som en bekvämlighet för vår familj eftersom vi umgås mycket med andra familjer. Att ha en hund som skäller mycket och som är obekväma med andra gäster än familjen skulle inte fungera.
Något som tyvärr är tråkigt med denna ras är att enligt nästan alla mina källor så skrivs det om att hjärtproblem är normalt. Men så länge man går på tester kontinuerligt så ser jag inte detta som ett problem.
Något som vår familj heller inte är så intresserade av är att gå långa promenader varje dag. Vi har en ganska stressig vardag vilket gör att hunden inte får behöva flera timmars med motion. Cavalier King Charles Spaniel sägs bara behöva korta promenader men klarar enkelt att gå längre ifall man vill enligt dom bloggar jag läst och det youtube klippet jag såg.
Den sista tanken jag tänkte på när jag bestämde mig var såklart utseendet, för vem vill ha en hund som inte är söt? Cavalier King Charles Spaniel har fin och mjuk päls, föds upp i flera olika färger, långa vackra öron och vem kan säga nej till dom här stora chokladbruna ögonen?

Imorgon är det dags att åka och köpa våran egna Cavalier King Charles Spaniel och gissa vem som fick bestämma namnet? Jo jag! Jag tror absolut Emma kommer triva hos oss!


(Bilder på Cavalier King Charles Spaniel tagna från google med rättigheter att dela och ändra, collage av Maja Lundh)

KÄLLOR:
Svenska Kennel Klubben (11/1-17)

Svenska Kennel Klubben är enligt mig en väldigt säker källa. Svenska Kennel Klubben har jobbat i över 125 år med att hjälpa hundar och hundägare. Dom har en hemsida som ägs av hundägarnas riksorganisation och är en populär hemsida med fakta och information om hundar. Denna hemsida har jag både fått rekommenderat från min lärare samt även när jag sökt på Google. Jag skulle inte fått hemsidan rekommenderad om inte min lärare såg det som en bra källa att ta information och fakta ifrån. Hemsidan har även ingen reklam som inte är relevant för deras företag. De har alltså valt att göra reklam för deras egna tjänster eller företag dem samarbetar med som t.ex. Agria Djurförsäkring. Detta visar på att de är seriösa och vill göra de så bra för kunden som möjligt genom att göra reklam för sånt som är kopplat till tjänsten. Jag litar även på detta företag eftersom de finns information och länkar till dess företag, adress, författare, email och telefonnummer. Eftersom att man kan ta del av så mycket information tycker jag att det visar på uppriktighet. Författaren ger oss läsare en chans att ta kontakt med henne/honom och därmed ställa eventuella frågor om texten. Författaren är alltså inte rädd för att visa upp sig. Jag känner även igen informationen från mina andra källor vilket gör att jag tror faktan är säker, eftersom flera källor skulle inte ha någon anledning till att sprida fel information. Något som hemsidan inte har är senast uppdaterad datum. Detta gör att man inte riktigt vet hur gammal faktan är. Det gör att man kan tveka på faktan eftersom informationen kan ha ändrats under åren men inte texten på nätet. Eftersom hemsidan är rekommenderad av min lärare, har information till företaget vilket gör att man kan fråga frågor angående texten, faktan stämmer in med andra källor och detta gör att jag skulle rekommendera källan till andra.

 

Dogs 101 (11/1-17)

http://https://www.youtube.com/watch?v=UtWRzo5ZBHA&feature=youtu.be

Jag hittade detta klipp på youtube när jag sökte på “Cavalier King Charles Spaniel”.
Då hittade jag tv-serien Dogs 101 som sänds på Animal Planet i genren dokumentär, barnprogram och specialintressen. Jag väljer att lita på denna källa eftersom det är ett stort företag som vet vad dom säger och de skulle inte göra en serie som kostar massor med pengar uppbyggd på falsk fakta. Animal Planet är en kanal som känd i hela världen och är kända för dokumentärer om djur och natur vilket gör att jag litar på den. Webbsidan och kanalen är för att informera och underhålla vilket gör att man vet att de inte bara är för att sälja och tjäna pengar. Jag valde att lita på detta youtube klipp eftersom jag tycker informationen verkar rimlig, den stämmer in på andra källor och hemsidor om just denna ras och inget dem säger i klippet får mig att ifrågasätta källans trovärdighet. I videon har de även med klipp och bilder på hundrasen vilket gör att faktan som sägs blir ännu tydligare och säkrare när man själv kan se att hunden t.ex. är väldigt glad och sprallig som man ser i videon, att den finns i flera olika färgkombinationer eller när de berättar informationen om hjärtsjukdomen som ligger i rasens släkte så förklarar de exakt vad som påverkar detta och hur de går till genom bilder på en hunds inre.Klippet sändes för första gången mellan Oktober och November 2008 vilket är hyfsat nära i tiden och oftast ändras inte fakta om hundar. En serie kan man inte ändra vilket gör att informationen inte uppdateras. Så efter att veta att företaget och kanalen är seriös, informationen stämmer och liknar andra källors så drar jag slutsatsen att det är en säker källa.

Vovve.Net (11/1-17)
Vovve.Net är en hemsida med ett forum på internet för hundintresserade. Denna hemsida är skapad av ett varumärke som är väldigt kunniga inom ämnet. De har med sin sida av flera syften som t.ex. att informera och hjälpa folk som har eller ska köpa hund. De har forum där hundrelaterade saker kan diskuteras och har även flera tjänster på deras hemsida som t.ex. hunddagis, kennlar och fotografer. Något som enligt mig får att tveka på hemsidans trovärdighet är utseendet på hemsidan, den ser inte så professionell ut och ser ut som en hemsida vem som helst skulle kunna göra. Men eftersom den ändå har fungerande länkar och har information om när faktan är skriven så får de även ett intryck av att jag kan lita på den. De ger enligt mig ett bra intryck eftersom man vet ungefär hur gammal informationen är. Något som är bra med just denna sida är att den har ett forum. De finns både fördelar och nackdelar med forum när man använder de som en källa. Fördelen är att man kan få folks olika åsikter, både positiva och negativa. Alla tycker ju olika och här har folk chansen att berätta om egna erfarenheter.  De ger även författaren en chans att vara helt ärlig och uttrycka sina egna åsikter. Men något som är sämre med forum är att folk kan skriva exakt vad de vill och kan hitta på saker som inte är sant och som inte stämmer. Det gör att läsaren kan få fel information och få ett fel intryck. Hemsidan har även kontaktuppgifter till ägarna av hemsidan vilket gör att man kan ta kontakt med dom och fråga om man har några frågor vilket känns seriöst och bra. För då vågar författaren stå för det dom skrivit och kan förklara ifall något är otydligt eller inte stämmer. Min slutsats är att det är en bra källa att använda. Den är bra då man kan få personliga åsikter från flera olika människor och folk vågar vara ärliga och man kan även få höra om personliga händelser med hunden. Men det lite sämre är att folk kan skriva falska saker utan att andra vet om det är sant eller inte.

Prettyhomeblog.se
http://prettyhomeblog.se/uncategorized/varfor-har-jag-valt-cavalier-king-charles-spaniel/ (11/1-17)
Denna källa är en blogg som ägs av en privatperson. Bloggen är till för att berätta om privatpersonens liv men också som en länk till personens webshop och affär som finns i b.la. Göteborg. Jag valde att ta med just en blogg som en av mina källor eftersom även här kan man få en personlig åsikt och erfarenhet om just denna ras. Man får veta konkreta exempel på situationer med hur denna ras kan vara. Man får se bilder och får veta både för och nackdelar med Cavalier King Charles Spaniel. Privatpersonen rekommenderar även en annan källa för t.ex. köp av hund som inte är sponsrad utan spontant rekommenderad. Denna källa är dock också negativ eftersom den enkel kan lura någon på information som inte är sann. Men eftersom privatpersonens blogg i vanliga fall inte ens handlar om hundar så känns det konstigt att hen skulle försöka lura folk med falsk information om hundar. Att hen äger 2 hundar av denna ras och haft 4 innan så ser jag heller ingen anledning varför hen skulle vilja lura någon att köpa denna hundras när hen verkligen verkar tycker gott om den.

Bonniers stora bok om hundar (13/1-17)
Taylor, David (1990), Bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag, Stockholm.

Denna bok är en väldigt säker källa. Jag vet att det är en säker som jag kan lita på eftersom först och främst är det en bok som min lärare valt att ge ut till sina elever. En lärare skulle aldrig ge ut något till sina elever som de vet inte stämde eller som är till för att luras. Eftersom de skulle göra att eleverna lär sig fel och får en sämre utbildning. Jag vet även att det är en säker källa eftersom boken är publicerad av Albert Bonniers förlag som är det största skönlitterära förlaget i sverige och även ett av de äldsta enligt Albert Bonniers egna hemsida. Företaget har publicerat tusentals böcker och böcker med detta förlag har vunnit t.ex. nobelpriset. Alltså skulle detta förelag inte välja att publicera en bok som de visste hade falsk information eller försöka lura sina läsare. Boken är även skriven av David Taylor som är en veterinär från Storbritannien som skrivit flera böcker om djur och natur. Eftersom han är veterinär har han väldigt bra koll på hundar och eftersom han har erfarenhet i att skriva böcker om djur så tolkar jag det som att han kan det han skriver om. För annars hade han inte fått fortsätta skriva böcker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *