Drömhunden! Goldendoodle

Äntligen en hund!!!

Godmorgon mina vänner. Idag är en bra dag, som ni vet så bor jag hos mina föräldrar och det kan vara lite svårt ibland. Jag får inte alltid bestämma och får inte alltid göra som jag vill. Jag har velat ha en hund i ett tag nu, men så länge jag bor med mina föräldrar så har jag inte fått det. Men i förrgår när jag kom hem från min danstävling så låg det ett brev på min säng.
Jag citerar “Käre Andreas, vi har bestämt oss. Du skall få köpa vilken hund du än vill.”

Min första tanke var att jag skulle skaffa en  Golden retriever eftersom min moster har en. Jag tycker att det är en vacker och rolig hund. Golden retrievern är en smart hund som är anpassad för att apportera och vara arbetsvillig. Men den är även en bra sällspakshund som älskar att bada. Det är nog den främsta anledningen till att jag vill ha en Golden retriever.

Men när jag började tänka så blev jag mer och mer osäker på om jag ville ha en Golden retriever. Jag tror att jag vill ha min egen hund, den ska kännas personlig eftersom att det är min första hund. En Golden retriever har det mesta jag letar efter men en viktig sak för mig är att kunna lära hunden att göra tricks. Det är en sak som är lite svårare med en hund som en Golden retriever.

Därför har jag snokat runt på svenska kennel klubben för att hitta den perfekta hunden. Jag har nu suttit i soffan i flera timmar och tänkt. Vilken hund ska jag ha? Det är otroligt svårt eftersom att varje gång jag hittar en passande hund så är det någonting som inte stämmer.

Nu tror jag att jag har hittat en hund som skulle passa mig perfekt, vad tycker ni om en Pudel?

När jag har varit inne på skk och Bonniers stora bok om hundar (Albert Bonniers förlag, s 130) så säger de att Pudeln är en glad, intelligent, positiv, lekfull och energisk, samt lättfostrad och följsam. Den är en utmärkt hund för ungdomar att arbeta med och är en mycket populär utställningshund som alltid väcker uppmärksamhet.

Det känns ju som en hund som skulle passa mig perfekt, men det är någonting som säger nej i min hjärna. Jag älskar fortfarande Golden retrievern.
En blandning av de skulle vara perfekt! När jag var inne på ett forum så blev jag informerad om en blandras som heter Goldendoodle. Det är en blandning av Golden retriever och en Pudel.

Foto: Wikipedia

Goldendoodle.se så står det att Goldendoodles är väldigt sociala och är bra på att kommunicera. Den är väldigt intelligent som Pudeln och lämpar sig därför bra inom många tävlingssporter. Den älskar även att vara i vatten. Det är exakt den kombinationen jag vill ha eftersom att jag brukar spendera 6 veckor på sommaren i Sundsvall. I Sundsvall så har de ett hus som bara ligger 100 meter från vattnet. Perfekt!

I denna youtubevideo får man veta lite mer om hunden.

Jag tror verkligen att Goldendoodle är den rätta hunden för mig. Jag älskar att bada och dansa. Jag kan se framför mig att jag står där ute och lär hunden att göra en mängd med tricks och att vi leker hela natten.  Men om det är någonting viktigt som ni vill tillägga så är det bara att skriva en kommentar.

Källkritik
Jag har sökt information på många sidor för att jag skulle kunna hitta den hunden som var rätt för mig. Den första sidan jag använde var skk, jag började med den sidan för att jag först ville se fakta från en objektiv synvinkel. Där fick jag fram fakta om Pudeln och Golden retrievern, samt fakta kring nästan alla hundar på hela sidan för att hitta den perfekta hunden. Skk är en organisation som sprider information om olika sorters hundraser. Sidans mål är att få köparen att hitta en hund som passar bäst för familjen. Sidan skriver också om vad som krävs för att kunna behandla hunden och om den har sjukdomar mm. Sidan är väldigt lätt att kontakta, det står telefonnummer och adress. De skriver inte bara positiva saker om alla hundar, de skriver också det som kan vara problem med hunden. Det bevisar att man inte bara är ute efter att sälja hunden, det är bra för köparen så att man inte märker i efterhand att det är något fel på den eller att den blir sjuk lätt osv. Då får man en bättre uppfattning om hunden och vad det skulle kunna ge för problem framtiden. Det finns inte reklam på skks sida vilket gör att man får en bättre inställning till sidan då det inte finns några sponsorer. Om sidan har sponsorer kanske den måste ta hänsyn till vad sponsorerna tycker så att de tjänar mer pengar. Skk skapades 1889 och har jobbat med hundar sen dess. Det gör att det är en sida som många känner till eftersom att den har levt kvar så länge. Så jag tycker att skk är en trovärdig källa.

Albert Bonniers förlag
Taylor, David (1990), bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag, Stockholm.
David Taylor är en av Storbritanniens mest kända veterinärer. Han har skrivit över 30 böcker om djur och natur, och hans författarskap resulterat i flera populära BBC-serier. Dessutom driver han det välkända International Zoo Veterinary group.
Detta gör David Taylor väldigt trovärdig eftersom att han samarbetat med många stora organisationer och skrivit 30 böcker om djur och natur.

Vovve.net är en samlingsplats för hundintresserade. Det står fakta om hundar, men det jag gjorde var att kolla på deras community sida för att se vad de som äger hunden tycker. Jag tycker att det är trovärdigt eftersom att personerna som skriver på sidorna skriver av egen erfarenhet. De tjänar ingenting på att ljuga. Ibland vill man inte ha bara ha fakta vilket hjälpte mig i valet av hund. Det hjälpte mig för att på faktasidor så får man bara veta hur den ska vara. På ett forum så får man personliga åsikter och man får mer kontakt med hunden. 

Jag använde mig också av några faktasidor, varav två av de är Goldendoodle.se och Wikipedia. Där texterna innehåller samma fakta, utan att de är beroende av varandra, så drar jag slutsatsen att faktan är korrekt. Men där faktan skiljer sig så kan man inte vara lika säker på att faktan är rätt. Då måste man jämföra noggrant för att se att faktan stämmer. Det var en sida jag märkte direkt skilde sig från alla andra texter, den sidan brydde jag mig inte om och jag började läsa på nästa istället. 

Källförteckning

http://www.albertbonniersforlag.se/forfattare/t/david-taylor/ – 16 januari 2017

https://en.wikipedia.org/wiki/Goldendoodle – 4 februari 2017

http://www.goldendoodle.se – 4 februari 2017

https://www.youtube.com/watch?v=QvudkLdNeAk – 16 september 2014

https://www.skk.se/sv/hundraser/golden-retriever/ – 4 februari 2017

https://www.skk.se/sv/hundraser/pudel-stor/ 4 februari 2017

https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?mid=6943019 – 4 februari 2017

Bildförteckning

https://en.wikipedia.org/wiki/Goldendoodle#/media/File:Twelve-week_old_goldendoodle_pup.JPG – 4 februari 2017

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *