Kromfohrländer – En livlig och lekfull hund!

Äntligen har vi hittat Kromfohrländern, den perfekta hunden för mig och familjen!

Den här sötnosen heter Asta. Bild. Åbyfjordens kennel.

Kromfohrländern är en livlig och glad liten rackare som binder sig till sina ägare. Dessutom är den väldigt söt! Det kommer min mamma och syskon bli glada över som ofta går på långa promenader.

Min pappa som ofta arbetar i trädgården kommer också vara glad för lite sällskap! Jag har också velat ha en glad liten hund som man kan ha kul med. Så den kommer bli ett gott tillägg till familjen Mina syskon och jag gillar också att träna och det kan vi göra med hunden. Men den klarar inte av så mycket motion. Det är dock ganska bra för att vi är för upptagna för att ta hand om en motionskrävande hund! Så därför är denna hund perfekt för oss!

Källkritik:
Jag har tagit information från flera och olika källor för att kunna resonera mer kring deras trovärdighet och få en större överblick.

De egenskaperna passar in på en Kromfohrländer enligt SKK, Svenska Kennelklubben. SKK skriver att de vill värna hundraser genom att sprida information om dem till hundägare samt kommande hundägare. Huvudsyftet är alltså inte att tjäna pengar på att sälja hundar även fast de gör det genom att utbilda och annat. Enligt mig stämmer det eftersom de visar både bra och dåliga saker om hundarna. Men när det kommer till min hund råkade det vara så att de nämner många bra saker om hunden, alltså att hunden är öppen, följsam, livlig hund som passar som sällskapshund även för den aktive och att den är familjekär. Det står även att hunden inte har många hälsoproblem. Det nämns inte så mycket dåliga saker om hunden, bara att den kan vara “något reserverad” mot främlingar och kan behöva trimmas ibland. Det kan verka som att de vill övertyga läsaren att det inte finns några problem med hunden och på så sätt få folk att köpa fler hundar av någon de arbetar med. Men om man tittar på andra hundraser på hemsidan nämns det fler nackdelar med hundarna vilket gör det säkrare att säga att de inte vill övertyga läsaren att köpa hundarna. Det verkar bara som att just Kromfohrländer var en ras med mindre nackdelar än de andra raserna. Men de kunde lyfta fram lite självklarare nackdelar som att Kromfohrländer inte passar för någon som alltid vill vara aktiv. Då medger de tydligare att hunden inte är har så få nackdelar och på så sätt mindre misstänksamheter för övertygelse vilket gör sidan ännu mer trovärdig för läsarna. Om de ville tjäna pengar på en hund som inte har många nackdelar skulle den nog vara mer lättåtkomlig som den nu är.

Dessutom ger de läsaren möjligheten att kontakta personalen och ta reda på mer om sin ras om man så vill. Det betyder att de inte begränsar en med den information som står på hemsidan. Det gör SKK trovärdigare. Dock kunde de lyfta fram lite självklarare nackdelar som att Kromfohrländer inte passar för någon som alltid vill vara aktiv. Då medger de tydligare att hunden inte är har så få nackdelar och på så sätt mindre övertygelse vilket gör sidan ännu mer trovärdig för läsarna.

SKK är en stor klubb med många medlemmar som utbildar alla som vill. Funktionärerna som har skapat hemsidan är utbildade vilket gör det trovärdigare.

Informationen på Kromfohrländerklubben är likt det som står på SKK, bara att det berättar lite mer detaljerat om rasen och ger en större inblick på hundar i allmänhet. Kromfohrländerklubben är nämligen en förening som ingår i SKK och specialiserar sig såklart inom just rasen Kromfohrländer. De som har gjort sidan har utbildats om hundar men specifikt om rasen Kromfohrländer. Det kan vara så att informationen på Kromfohrländerklubben är tagen från SKK vilket betyder att det inte är olika källor och på så sätt minskar trovärdigheten. Men eftersom det är folk som har specialiserat sig inom Kromfohrländer rasen borde de inte ha gjort det. Informationen har alltså skrivits av utbildade människor vilket gör att man kan lita mer på vad som står. Som sagt är informationen likt som på SKK, alltså att rasen är livlig, familjekär och många bra saker. Men det står också negativa saker om hunden som på SKK och på denna sida har de till och med gått in mer på detalj om det som kan vara jobbigt med rasen.

På SKK står det till exempel att rasen inte har några kända hälsoproblem men på Kromfohrländerklubben varnar de om allmänna hundsjukdomar som kan drabba Kromfohrländer lika enkelt som någon annan hund. Det är ganska självklart men de lyfter fortfarande fram en nackdel. De går också in på mer i detalj hur en Kromfohrländer kan bete sig lite olika mot en främling istället för att bara skriva det i en mening som på SKK, alltså att den kan vara “något reserverad”. Det står också att hunden kan vara lite jobbig att ta hand om i början och att man måste säga till när den gör något fel, annars kan hunden bli för dominant.

Nu förstår man att de inte försöker undvika de negativa sakerna om hunden för att tjäna på det utan de vill informera. Även om det finns möjlighet att köpa Kromfohrländer är det uppenbarligen inte syftet med sidan. Då skulle de nog försöka övertala läsaren genom att t.ex. inte nämna de negativa sakerna så tydligt för att fler ska köpa hunden. Det skulle nog också uttrycka sig starkare kring de positiva egenskaperna för att enklare övertyga potentiella köpare. T.ex. “Kromfohrländer är bundna till sina ägare” skulle istället bli “Kromfohrländer älskar sina ägare”. Så jag tror alltså det inte är huvudsaken med sidan, utan att informera om det bästa sätt att ta hand om en Kromfohrländer så att de mår bra. Dessutom kan man kontakta personalen för att få svar på frågor som på SKK. Allt detta gör sidan mycket trovärdig.

Jag valde också att ha med ett forum för att få information från erfarna ägare av Kromfohrländer för att se om hur folk har upplevt att ha en sådan hund och fördjupa mina resonemang.

På detta forum har medlemmar från hemsidan t.ex. svarat på en framtida hundägares fråga om vilken ras som är bäst av Welsh springer spaniel och en Kromfohrländer. Svaren består mest av att WSS har mer jaktlust och om de inte är aktiva kan de bli retliga. På det sättet skiljer sig Kromfohrländer från WSS, de har inte lika mycket jaktinstinkt. Det gör det ännu stärker mina argument att Kromfohrländer inte behöver så mycket motion för att det nämns här liksom på andra ställen.

“Min Kromfohrländer har ingen jaktinstinkt alls när det gäller stora djur. Springer en hare eller ekorre precis framför oss kan hon springa några meter men aldrig längre.” Den här kommentaren kommer från en ägare av en Kromfohrländer vilket stark stärker faktumet att de inte behöver mycket motion. En annan kommenterade “Det påstås ju på hemsidan att den inte ska ha någon jakt drift. Men eftersom den har foxterrier och griffon som ursprung, har jag lite svårt att tro på det”. Men kommentatorn var inte erfaren av Kromfohrländer så han har inte nämnt fakta utan sin åsikt. Hans åsikt är ändå ganska logisk eftersom foxterrier och griffon är aktiva hundar vilket borde leda till att Kromfohrländern borde vara aktiv men flera källor säger inte det. Det kommer nog ner till hur man uppfostrar hunden som han också nämner tidigare i hans kommentar “Det där med jaktlusten är nog rätt individuellt”.

Här är ett litet YouTube-klipp som visar hur glada och livliga Kromfohrländer kan vara!

Källförteckning:

http://www.skk.se/sv/hundraser/kromfohrlander/

http://www.kromfohrlanderklubben.se/Rasbeskrivning

https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?tid=7133045

https://www.youtube.com/watch?v=HKDt-mqb35A

Bild: Åbyfjordens kennel, publicerad med tillstånd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *