Min dröm blir verklighet! – Cavalier King Charles Spaniel

Hejsan hoppsan bloggen!

Igår berättade mina föräldrar för mig att vi ska köpa en hund (WEEY!!!) och att jag får bestämma vilken ras jag vill ha. Mina föräldrars enda krav är att det ska vara en liten hund som inte ska kräva allt för mycket, men jag vill också att min hund ska vara bra på agility så att vi ska kunna tävla! Sen ska den också vara väldigt snäll, sällskaplig och inte ha lätt att bli arg eller våldsam och börja skälla. Jag vill kunna ta med hunden ut på promenad med mina vänner och deras hundar, så därför är det väldigt viktigt för mig att min hund ska vara social med andra hundar.

Jag har googlat runt lite och hittat rasen Cavalier King Charles Spaniel i färgen blenheim och jag är helt kääär! Den är liten och lätt på ca 6-8 kg och 30-35 cm i mankhöjd. Den är väldigt sällskaplig av sig, orädd och är social med alla, vilket är perfekt eftersom att vi umgås mycket med vår släkt där det finns både spädbarn och pensionärer.  Den är också väldigt snäll och lätthanterlig, vilket är ett måste för mig. En Cavalier King Charles Spaniel kostar ungefär som en vanlig liten hund, inget märkvärdigt. Det är verkligen den perfekta hunden för mig!

Samtidigt som den är mild och behagfull så kan den vara väldigt lekfull och sportig. Inte så värst lugn av sig, men en riktig glädjespridare! Ofta beskrivs den som en “stor hund i litet format”. Tydligen är den också väldigt bra på hundsporter som agility, lydnad och sökande, vilket är ganska otroligt för en sådan liten hund, men precis det jag letar efter då jag gärna skulle vilja tävla i agility! Jag är så taggad! 

Cavalieren är i allmänhet en ganska frisk hund, men en nackdel med Cavalier King Charles Spaniels är deras hjärtsjukdom som drabbar de flesta hundarna av den här rasen: blåsljud på hjärtat. Jag bryr mig dock inte så mycket om det och skulle inte välja bort en hundras på grund av den här sjukdomen, jag vill istället ta hand om de sjuka hundarna så att de inte råkar illa ut om ingen köper dem.  

Det jag föll för direkt var ögonen, så extremt söta! Man kan ju inte annat än att bli kär…

 

Bild 1

Bild 2

En källa jag har använt mig av för att hitta fakta om min hundras är Svenska kennelklubbens hemsida. SKK är Sveriges största hundorganisation som har funnits i över 125 år. Genom en e-mailkonversation med SKK fick jag reda på att texten jag använde är framtagen i samarbete med rasklubben, där alla anställda är specialister på sin hundras. Denna källa är väldigt trovärdig eftersom att den är framtagen av utbildade och erfarna specialister som är pålitliga, och som har auktoritet på sitt ämne. Texten är välskriven och objektiv (i och med att SKK skriver om i princip alla hundraser och både positiva och negativa egenskaper) och verkar därför seriös, syftet med texten är endast att informera och hjälpa hundägare. Den är även mycket relevant eftersom att det finns mycket grundläggande fakta som jag använde mig av till att motivera mitt val av hundras. På sidan finns ingen information om när texten är skriven eller publicerad, vilket är negativt då vi läsare inte vet om texten är aktuell eller inte. Texten är indelad i stycken och därmed blandas positiva och negativa egenskaper hos rasen istället för att det positiva står först och negativa sist. Detta betyder att SKK inte försöker göra reklam för en speciell ras.

En annan källa jag har använt mig av är ett YouTube-klipp med fakta om min hundras. YouTube-kanalen är skapad av ett nätverk som heter Animalist, som i sin tur är en del av Discovery Digital Networks, ett stort internetbaserat TV-nätverk som producerar och distribuerar videoklipp. Eftersom att videon är skapad av ett företag och inte en privatperson så blir källan mer trovärdig. Dock är syftet med videon att underhålla, inte att informera, och därför kan informationen i videon ha ändrats för att vara mer underhållande. Men eftersom att mycket information i videon även kan hittas i andra källor, t.ex SKK, så förstärks trovärdigheten. Att flera källor innehåller samma information kan antingen betyda att informationen är korrekt eller att de har tagit information från varandra, i detta fall väljer jag att tro på källan eftersom att samma information finns i väldigt trovärdiga källor (som SKK). Videon är till en viss del relevant, men inte andra delar, t.ex att Cavalier King Charles Spaniels förr i tiden användes som fotvärmare är helt onödigt för mitt syfte. Eftersom att videon är framtagen av ett helt företag så vet jag inte om skaparen av videon har auktoritet. Videon publicerades för ca 3 år sedan, vilket jag skulle bedöma som att videon fortfarande är aktuell då vi pratar om en hel hundras som inte kan förändras så mycket så fort. Den är även relevant för mitt ämne. Videon tar inte upp någon negativ egenskap hos rasen, men detta är förståeligt för att videon är producerad i underhållningssyfte. Utifrån allt detta blir min slutsats att källan inte är 100% trovärdig men ändå värd att titta igenom och kolla upp faktan i ännu mer trovärdiga källor.

Jag har även använt information om pris på hundar från tidningen Expressen. Informationen kommer inte från en hundkunnig person utan en journalist. Bara det att man längst ner på sidan kan anmäla “text- eller faktafel” visar ju att de inte är 110% säkra på sin sak. Expressen är en nöjestidning, och därför kan vi inte garantera att informationen är korrekt. Självklart är informationen till viss del granskad, eftersom att tidningen aldrig skulle vilja få ryktet att sprida osann information. Informationen från Expressen skulle kunna stärkas med andra källor. Jag hittade bland annat ett forum där ungefär samma information som på Expressen fanns, dock är forumet inte så relevant eftersom att tråden skrevs 2011 och priset på hundar skulle kunna ha antingen stigit eller sjunkit sedan dess. Källan är inte nära ämnet då journalisten ej arbetar med hundar, dock så skulle hon kunna ha hund själv, men hon har troligtvis inte auktoritet på ämnet.

Källförteckning

http://www.skk.se/hundraser/cavalier-king-charles-spaniel/, 2017-01-11

http://www.cavaliersallskapet.net/wp-content/uploads/2014/01/RAS.pdf, 2017-01-11

https://www.youtube.com/watch?v=riO_QzBJvGU, 2017-01-11

https://www.youtube.com/watch?v=oAJj_GlnUAU, 2017-01-11

http://www.expressen.se/husdjur/det-kostar-olika-hund–raser-under-forsta-aret/, 2017-01-11

http://www.bukefalos.com/threads/genomsnitt-pris-pa-en-cavalier-tillfallig-trad.1107383/, 2017-01-11

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ariel_Cavalier_King_Charles_Spaniel.jpg, 2017-01-11

https://pixabay.com/sv/hund-cavalier-king-charles-spaniel-1610940/, 2017-01-11

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *