Schnauzer alltid rätt

Många har väl drömt om en hund ända sedan barndomen. Det har jag själv gjort i alla fall. Jag har länge velat skaffa en hund men det har varit en oåtkomlig dröm eftersom både jag och min mamma är pälsdjursallergiker. Sedan fick jag höra talas om att det finns allergifria hundar, så jag började söka runt på nätet om vilken hundras som skulle passa mig bäst. Tillslut kom jag till en sida som presenterade top 10 för allergivänliga hundraser. Jag tyckte att skribenten verkade vara väldigt erfaren eftersom den berättade väldigt mycket fakta om de tio raserna. Testet visade att hundrasen schnauzer passade mig fint.

“Schnauzern är energisk, arbetsvillig, godmodig, lekfull, läraktig och vaksam utan att vara skällig och är sålunda en utmärkt familjehund.” står det i boken Bonniers stora bok om hundar.

Eftersom vi är fyra barn i familjen som vill ha en hund passar det bra att det är en aktiv hund som går att fostra.

Hundrasen är även en väldigt bra gårdshund som gärna hjälper till i stall t ex. Så hunden skulle trivas bra på vårt landställe där vi har ett stall som skulle behöva en hund. Vi önskar en aktiv hund och då är det ännu en fördel att den behöver vara nära familjen hela tiden. Den har nämligen ett stort behov av uppmärksamhet och på grund av sina vaktegenskaper så vill den ständigt veta vad som försiggår runt omkring. Hunden tar avstånd från främlingar och håller sig nära sin ägare vilket jag uppskattar väldigt mycket. Dessutom är de ganska små och det passar ju bra eftersom det då lättare går att ha den med i bilen på väg till landstället. Och eftersom det är en liten hund så är priset inget att oroa sig över.

Jag antar att vi skulle köpa en schnauzer som inte är valp längre eftersom det är en krävande uppväxt med en livlig och energisk valp. Vi har inte riktigt tid med att fostra en valp och då är det bättre med en vuxen hund.

Jag ville även höra vad en erfaren schnauzerägare skulle säga om hunden, om det finns några nackdelar med den. Därför besökte jag ett forum där en schnauzerägare berättade om livet med hunden. Skribenten berättade att hon själv är allergiker och känner inte av sin allergi när hon är med hunden. Jag fick även en tydligare bild av att de inte hoppar på främlingar och jag fick veta att de inte tycker om att gosa som jag tycker är lite synd. Men jaja, man får väl respektera hundens beteende.

Ännu en nackdel med rasen är att den inte kan slappna av när den är ensam, så jag antar att man måste vara med den väldigt ofta så att den inte blir stressad.

För att kontrollera att faktan jag hittat på “testsidan” stämmer har jag även tittat på vad två andra källor skriver om schnauzern. Den ena var en kennel vid namn Canine Connection’s och den andra var en neutral sida som inte är ute efter att sälja, nämligen Wikipedia. De båda källorna visade samma fakta om hundrasen som testsidan så därför anser jag att jag kan lita på den fakta jag fått tag på.  

Schnauzerägarens upplevelser som beskrivs på ägarforumet är hennes egna upplevelser av sin hund och egentligen inte någon generell fakta om rasen. Men hennes beskrivning av sin hund stämmer ändå överens med faktan jag hittat på de andra källorna.

Faktan om schnauzern som jag tog ur en hundbok stämde också överens med den övriga faktan jag fått tag på.

För att få en känsla för hur hunden är tittade jag även på ett youtubeklipp som en ägare filmat av sin hund och klippet visade hur aktiv rasen verkligen är.

När jag till sist lägger ihop alla fakta känner jag att jag verkligen bestämt mig för att den aktiva schnauzern är den ras som passar mig med allergiproblem bäst, fastän den är lite extra krävande och inte så gärna vill gosa, så passar den mig fint.

Är du som jag? Är du pälsdjursallergiker och alltid drömt om att ha en aktiv hund? Då tipsar jag dig om schnauzern som är en aktiv gårdshund som passar allergiker fint. Mitt mål med detta inlägg är att visa en opartisk sida om vilken hund som skulle passa mig som allergiker bäst.

                        Bildresultat för schnauzern

Bild hämtad från pedigree.com schnauzer                  Bild hämtad från wikipedia schnauzer

Källor:

10 allergivänliga hundraser – test (testet)

schnauzer kennel (kenneln)

wikipedia, schnauzer (Wikipedia, neutral)

forum (schnauzer) (forum)

youtubeklipp på schnauzer (YouTube klipp)

Taylor, David (2007), Bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag, Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *