Hunden jag alltid ville ha – Bichon Frisé

När jag var i treårsåldern hade jag ett litet fluffigt hundgosedjur som jag kallade Benjamin. Han var min absoluta favoritleksak. På den tiden var min största önska att få en hund. Men det skulle komma att ändras på. När vi en dag var hos min moster och jag lekte runt i trädgården med Benjamin och min mosters hund, så fick min mosters hund tag i Benjamin och slet han i små bitar. Ända sedan dess har jag varit rädd för hundar och hållit avstånd så fort jag har sett en hund. Detta har dock ändrats och det senaste halvåret har min vilja för att ha en hund blivit allt starkare och starkare.

Allting började med att vi var hemma hos några kompisar till vår familj och de hade en så otroligt gullig och fluffig liten hund, jag blev helt förälskad. Men det finns ett lite problem, min mamma är allergisk mot dem flesta hundraser. Lyckligtvis reagerade hon inte på våra vänners lilla Bichon Frisé, så kanske finns det lite hopp om en hund ändå. Jag var tvungen att göra lite research på detta eftersom att det minst sagt förvånade mig. Bichon Frisé är en ras som vissa allergiker kan klara av bättre än andra hundraser. Det stod även att alla allergiker inte kan klara en Bichon utan det kan vara olika från person till person, enligt http://bichonfrise.se/rasen/, 2017-01-15. Så jag antar att mamma är en av dom som faktiskt klarar av en Bichon.Att ha en hund är en stor utmaning, den behöver gå ut och uträtta sina behov flera gånger om dagen. Hunden behöver rastas cirka 1 timme om dagen, detta är dock inget problem för oss. Mina föräldrar tar långa promenader i princip varje dag, de kan då ta med hunden utan problem. Min mamma jobbar även hemma flera dagar i veckan då hon kan vara med hunden och ta den på promenader. De dagar min mamma inte jobbar hemma kan jag och min lillebror komma hem under lunchrasten och rasta hunden, eftersom att  vi bor väldigt nära skolan. Bichon Frisé älskar även att vara i människans närvaro, se Taylor, David (1990), Bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag, Stockholm. Detta är väldigt positivt eftersom att jag vill ha en hund som gillar att mysa och kan sova med mig i min säng. Bichon Frisé är väldigt lättlärd, man kan lära den att vara hemma ensam, detta är väldigt bra då den kan behöva vara ensam hemma de dagarna när mina föräldrar inte jobbar hemma.

Kort video med en lekande hund

Källkritik

Mushbarf.com
Denna hemsida är en blogg som är ägd av företaget Mush som säljer hundmat. Detta är någonting som sänker trovärdigheten eftersom att deras primära inriktning inte är att dela ut faktakunskap om hundar till samhället, utan att sälja hundmat. Det finns reklam på deras hemsida vilket gör att man inte får ett seriöst intryck. Informationen blir även påverkad på grund av att de som äger sidan vill sälja någonting, dem skriver då det bästa för att få så mycket som möjligt sålt. Informationen kan även bli påverkad av sponsorer som vill förmedla sin åsikt. Denna sida är en .com sida vilket betyder att dem betalar för att ha denna sidan. Jag anser dock att detta är oviktigt när deras primära mål är att sälja sin hundmat. Man kan inte se vem som har skrivit artikeln, vilket sänker trovärdigheten. Eftersom att man inte kan föra en dialog om artikeln med den som har skrivit den. Det finns inga personer som skriver på denna sida som ett heltids jobb vilket gör källan mindre trovärdig, det finns inte heller kontaktinformation till någon speciell person, bara ett telefonnummer till deras kundtjänst vilket gör källan mindre trolig. Man kan se när källan senast uppdaterades, det var för 1 år och 11 månader sedan, detta betyder att dem inte uppdaterar sidan så ofta, forskare kan ju hitta ny information under denna tid. Informationen som produceras på hemsidan kan jag jämföra med annan information och egna eganskaper och ser då att den informationen är liknande, detta ökar trovärdigheten. Jag skulle säga att den här källan inte är trovärdig eftersom att deras primära mål är att sälja hundmat och inte informera samhället, det finns även ingen relevant kontaktinformation på hemsidan. Denna hemsida är inget jag skulle rekomendera till andra personer.

BichonFrisé.se
Denna hemsida är skapad av Bichon Frisé ringen vilken är en klubb för personer som har och är intresserade av hundrasen Bichon Frisé. Denna hemsida producerar seriös information som är till för att informera och dela med sig av kunskap om hur en Bichon Frisé ska skötas och så vidare. Information som finns på hemsidan kan jag känna igen med tidigare kunskaper och information jag har sätt på andra källor, detta ökar trovärdigheten. Hemsidan drivs helt utav Bichon Frisé ringen, den har ingen reklam vilket ger ett seriöst intryck. Detta gör även att informationen inte påverkas av sponsorer och reklam. Personerna som har den här hemsidan jobbar med detta heltid, detta gör att jag antar att dem kan sitt ämne väldigt bra, det finns heller ingen anledning att ljuga om informationen som produceras på hemsidan. Det finns även kontaktuppgifter så att man kan kontakta dem som äger sidan och har skrivit artiklarna så att man kan fråga frågor om detta, vilket gör källan trovärdig då man kan öppna en dialog. Man kan se vilka de senaste olika kategorierna på hemsidan uppdaterades och när, men man kan inte se när just den här artikeln uppdaterades. Detta ökar trovärdigheten eftersom att man vet att dem är aktiva på hemsidan och uppdaterar regelbundet. Men något som dock sänker trovärdigheten är att man inte kan se när just den här artikeln uppdaterades, så att man inte vet om faktan är aktuell. Man kan dock dra slutsatsen att den uppdaterades för inte så länge eftersom att de andra kategorierna på hemsidan uppdateras regelbundet. Informationen på hemsidan får inte kopieras och alla bilder och all information är skyddad av upphovsrättslagen, vilket ökar trovärdigheten. Med hjälp av denna information så kan jag dra slutsatsen att källan är trovärdig. Det finns kontaktuppgifter på hemsidan och hemsidan har ett seriöst upplägg med trovärdig och relevant information. Jag skulle rekomendera denna källan till flera personer.

Källförteckning

http://bichonfrise.se/rasen/ – 2017-01-15

http://www.mushbarf.com/sv/blogg/hundbloggen/10-allergivanliga-hundraser – 2017-01-15

https://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/bichon-frise/ – 2017-01-10

Taylor, David (1990), Bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *