Här har vi drömhunden för alla – Tax!

                                                       Taxen

 

                             Långt Hår, Tax, Valp, Mini, Hound, Doggy, Wiener, Korv

Kan ni gissa vad som just hänt? Mina föräldrar har precis gått med på att skaffa hund! Nu gäller det bara för oss att bestämma ras. Mitt förslag är en Tax men jag och mina föräldrar är inte helt överens. Jag har därför läst en hel del om taxar och bara blivit ännu mera kär! Här är varför:

Min familj är väldigt hundvana och kunniga men har ganska lite tid. Sedan så elitsatsar jag på hästsport, något som är väldigt kostsamt. Därför behöver vi en liten hund som inte kräver överdrivet mycket motion och som inte äter oss ur huset. Sedan är det såklart viktigt med hälsan på en hund och från vad jag har läst från  –Svenska kennelklubben  så är Taxen en förhållandevis frisk ras och blir oftast ganska gammal, uppemot 20 år. Rasen blir också friskare och friskare i och med att bara hundar som är fria från diskbråck och liknande ryggproblem får avlas på. Jag har även läst lite på Svenska kennelklubben om det olika typerna av taxar, det här hittade jag:

“Rasen förekommer i tre olika storlekar där bröstomfånget avgör vilken variant den tillhör. Kanintax med bröstomfång upp till 30 cm och en vikt på ca 3–4 kg. Dvärgtax har ett bröstomfång på 30–35 cm och väger ca 4–6 kg. Normaltax har ett bröstomfång över 35 cm och ska helst inte väga över 9 kg. Rasen förekommer också i tre olika hårlag; kort-, sträv- och långhårig. De vanligaste färgerna är svart med tanteckning, rödbrun eller viltfärgad.”  – Svenska kennelklubben 

Jag valde att söka information på två ställen för att försäkra mig om att informationen verkligen stämmer, detta har jag läst från Bonniers stora bok om hundar :

“Normalstor tax:

Vikt: ej över 9kg

Bröstomfång>30-35cm “ 

I texten från Boniners stora bok om hundar stå samma fakta alltså känns källorna pålitliga.

Men det finns såklart nackdelar med Taxen t.ex att den ofta är väldigt svår att uppfostra och få rumsren. Den kan även bli ganska vaktig av sig alltså skälla mycket eller markera deras revir.  Min familj är som jag nämnde tidigare, väldigt hundvana, något som gör att det kanske inte blir ett lika stort problem. Faktan är tagen från – Hundtips.se . För att styrka mina argument om att det verkligen går att uppfostra en Tax har jag hittat en film på youtube som visar två lydiga Taxar som följer sin ägare och lyder kommando.  – ”Mina lydiga små taxar” (right to copy video)

 

Källkritik: 

  1. http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/tax/

Den här källan bör egentligen vara mycket pålitlig. Texten eller källan är tagen från Svenska kennelklubbens egna hemsida. Där skall det stå relevant och pålitlig fakta om alla olika raser. Så varför är jag inte helt övertygad? Jo, Svenska Kennelklubbens jobb är att sälja olika raser eller kanske snarare att hjälpa oss konsumörer att hitta rätt ras men också att få oss att vilja köpa hundar.

I detta exempel skriver Svenska Kennelklubben följande:

“Taxen är till sin natur vänlig och varken nervös eller aggressiv. Rasen är en passionerad, uthållig och energisk jakthund med utmärkt näsa.”

Alltså att Taxen inte är varken nervös eller aggressiv. Medans om man läser på husdjursvår.com skriver de lite annat:

“Under en attack av separationsångest, kommer tax agera ur nervös förstörelse och kan förstöra egendom, tugga, gräva, bark och gnälla.”

Detta gör att skks (Svenska Kennelklubben) trovärdighet sjunker.

  1.  http://husdjurvard.kiovok.com/allt-om-rasen-tax.html

Grundaren och skribenterna av denna sida är smådjursveterinärer något som självklart gör att trovärdigheten höjs. Dom skriver både bra och dåliga saker i deras inlägg något som visar på att dom inte är partiska. Syftet med deras sida är att informera om smådjurs för och nackdelar såsom egenskaper och eller sjukdomar. Jag ser inga direkta tecken på att källan inte skulle vara trovärdig mer än att veterinärers jobb är att ta hand om sjuka djur, alltså vill ha mer jobb och att dom därför skulle vinkla texten utifrån deras vilja.

 3. https://www.youtube.com/watch?v=_am4EPuCmhk  

Videon är publicerad av användarnamn: Novelette2003 . När jag granskar kanalen förstår jag snabbt att “Novelette2003” driver Flammulinas tax kennel. Videon visar taxar som lyder kommandon och följer ägaren. Det jag ville visa med videon var att taxar faktiskt går att uppfostra. Jag vet ingen bakgrundshistoria om ägaren, jag förstår bara att hon har bra pli på sina hundar. Däremot vet jag inte om ägaren har flera år utbildning av taxars betende vilket gör att källan inte är helt säker.

4. Bonniers stora bok om hundar

Denna boken anser jag som en säker källa eftersom att avsikten i den här boken är att ge information om olika hundraser och ge goda skötsel och uppfostringsråd. Den är alltså inte avsedd för att vinka information eller sälja en viss ras.

Jag anser även att sammanfattningen av alla dessa källor är pålitlig eftersom dom oberoende av varandra angett samma information.

 

Källförteckning:

 

http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/tax/ 01-09-2017

https://www.youtube.com/watch?v=_am4EPuCmhk 01-11-2017

http://husdjurvard.kiovok.com/allt-om-rasen-tax.html  01-09-2017

Bonniers stora bok om hundar, Bonners förlag, stockholm. (David Taylor, 1990 , sid 36.)

*Pixabay är en egen sökmotor som endast presenterar bilder som har rätt att användas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *