Fransk bulldog, den perfekta rasen

Min familj har äntligen gått med på att skaffa en hund! I flera år har jag tjatat och nu händer det verkligen, nu återstår det bara att välja den perfekta rasen för vår familj.

Jag hittade och gjorde ett Quiz på internet för att bli mer säker på att vi får rasen som
passar mig och min familj bäst.

I quizet fick man svara på hur stort hus och trädgård du har, hur mycket tid du har att motionera per dag och om det är barn under 15 som kommer gå ut med hunden.

Efter att ha svarat på alla frågor så visade det sig att en fransk bulldog skulle passa oss bäst. Den har en stark personlighet och gillar mycket motion. Det låter precis som min mamma! Hon får dra runt på den tunga klumpen till hund när hon går ut och springer, för att dom inte får tillräckligt med motion så blir dom snabbt överviktiga.

Vi har ett stort hus och trädgård, vi har mycket fritid och även om min lillebror är under 15 så verkar det fungera med franska bulldogs. Jag hittade ytterligare information på  Svenska kennelklubben och deras Franska bulldog sida som stärker min tro på att det är den perfekta hunden för oss. Bara se hur söta dom är!

Det finns ju negativa sidor med hunden, som att franska bulldogs har upptryckt näsa. Det gör att dom kan få svårt att andas under sommaren, enligt Svenska kennelklubben. De fortsätter med att säga att dom kan få allergier, men det positiva väger mer än det negativa i denna situation.  Frallor, vilket man kan kalla franska bulldogs, lider inte själva av sitt högljudda andetag så det är trots allt OK. Det enda vi kommer behöva göra är att låta den sova i ett annat rum så att vi inte störs när vi själva ska försöka sova. Under sommaren får vi hålla den kall genom att ha den i skugga eller liknande. De vita sorterna kan vara mer allergiframkallande så vi får helt enkelt skaffa en annan färg, vilket inte gör så mycket för den är lika söt ändå.

Jag har tidigare haft en dålig upplevelse med en fransk bulldog, han var väldigt aggressiv och bet sönder våra fotbollar och andra leksaker, men jag tror att allt beror på hur man uppfostrar dom. Man kan uppfostra dom att inte ha sönder fotbollar, till exempel. Det ska vi definitivt göra, vi vill inte att vår hund ska vara så aggressiv att den förstör saker.

Jag kan knappt vänta tills vi får hunden! Dom gillar sällskap väldigt mycket, vilket jag tycker är mysigt eftersom det då blir som en ny medlem i familjen istället för en hund. Sammanfattningsvis så kommer det nog bli jättebra för att även om man har haft en dålig upplevelse så betyder inte det att det alltid kommer vara så. Franska bulldoggar är som ett nytt syskon eller barn, dom vill gärna vara med och dom ska vara väldigt keliga och trogna sina ägare. Desto mer jag läser om dom desto mer vill jag ha en!

Jag har valt 4 olika källor att ta med i min källförteckning. Jag har svenska kennelklubben som är väldigt objektiv och beskriver alla raser, de beskriver de typiska problemen och beteendena hos just den rasen du letar efter. Informationen är ofta tagen direkt från uppfödare av rasen eller hundägare. Jag använde att kolla de mer negativa sidorna av den franska bulldoggen.
Den andra källan är Pedigree som huvudsakligen säljer hundmat men jag såg också att dom hade information om olika hundraser dom också. Det kan vara ett sätt att få folk till deras hemsida och på så vis sälja mer hundmat eller hundgodis vilket inte behöver vara dåligt eftersom informationen på hemsidan är ungefär samma som jag hittar på SKK.
Min tredje källa är ett forum för bulldoggägare, eller dom som är intresserade av bulldogs, där de kan skriva frågor till andra ägare eller bara lägga upp bilder på dom. Jag tittade på ett forum om just franska bulldogs där ägarna svarade med sina egna upplevelser och inte lika generellt som SKK och Pedigree gjorde men fortfarande fylld med relevant information och . Denna källa använde jag mig av när jag skulle kolla bulldoggens mest vanliga beteenden.
Min sista källa är en blogg av en tjej med en franska bulldog och allmänt intresse för dom. En blogg är ofta inte det mest trovärdiga källan men mycket av det hon skrivit går att hitta på liknande hemsidor.

 

Källor: http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/fransk-bulldogg/
12/12-16
SKK är en klubb för alla svenskar uppfödare, det är här dom kan kontakta varandra med frågor eller liknande. Om du vill köpa hund så kan du komma i kontakt med rätta uppfödaren för dig. SKK får sin information från sina uppfödare och är så pass stort att dom måste själva vara väldigt källkritiska.

Pedigree (källan under) vill kanske sälja sina produkter medan SKK bara vill att informera och sprida rätt fakta om varje hundras, de försöker inte sälja någonting och har ingen agenda.

https://www.pedigree.se/hitta-ratt-hund-eller-valp/default.aspx
12/12-16
Pedigree tror jag är rätt subjektiv inom vissa frågor men jag säger att den här sidan är trovärdig. Pedigree vinner inte på att sprida information dom inte gjort research på i ett hundquiz, om man är ett företag som vill sälja någonting så vill man sprida rätta fakta eftersom då kanske fler vill köpa deras grejer. Detta quiz får folk till deras hemsida och om allt är rätt så köper dom kanske lite hundmat när dom är där. T.e.x

http://bulldogg.ifokus.se/discussions/545a39d48e0e745e12000a09-hur-ar-fransk-bulldog
8/12-16
Vår tredje källa är ett forum på internet där vem som helst kan skriva vad som helst vilket inte är den mest pålitliga källan och att folk vet vad dom skriver om och inte vill sprida falsk fakta är inte tillräckligt för en pålitlig källa. Jag har bestämt mig för att lita på informationen forumet ger ut för att andra hemsidor visar ungefär samma saker men mer generellt och att detta är riktiga hundägare som frågar och svarar om den hundras just dom har. Forum är bra för att hitta ärliga åsikter och personliga upplevelser men man måste dubbelkolla all fakta. När man tittar på forum så måste man komma ihåg att det varierar lite från hund till hund men det mesta stämmer in på flera.

http://www.franskbulldog.nu/om-fransk-bulldog/
8/12-16
Denna hemsidan är en blogg gjord av en tjej som har en fransk bulldog. Hon har väldigt fina bilder på sina bulldogs och allt hon har skrivit på sin blogg har jag sett på andra hemsidor som jag litar på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *