Drömhunden! Labradoodle

 Äntligen!

Efter tjat från mig och mina syskon i över 4 år så har min mamma äntligen gått med på att skaffa hund! Både jag och min mamma har velat haft hund med det har inte gått då jag har varit allergisk. Min dröm ända sedan jag var liten var att ha en labrador. Eftersom mina grannar hade en labrador när jag var liten och den älskade att bada, precis som mig. Men min mammas dröm har alltid varit att ha en pudel. För att när hon var liten hade hennes mormor en pudel som hette Snobben. Han var alltid glad och älskade att leka. Nu när min allergi har försvunnit kan vi äntligen köpa en hund. Min lillebror vill också ha en labrador men min lillasyster en pudel. Så nu är det bara kvar för oss att komma överens om vilken ras vi vill ha.

En blandning utav de båda skulle vara perfekt!
Mammas kompis Malin tipsade om en labradoodle. Det är en blandning mellan en labrador retriever och en pudel. Vilket är perfekt! För då blir alla i familjen nöjda. 

Malin har en labradoodle och hennes söner är allergiska mot hundar men labradoodlen har funkat ändå. Hon säger att det kan bero på att den knappt fäller päls. Uppfödarna kan dock inte garantera det. Eftersom att det kan variera från hund till hund. Men de sägs vara mer allergivänliga än andra hundar. Det finns ingen hund som är helt allergifri. Men om den är allergivänlig borde den funka för mig, då jag inte är lika allergisk som förut.

Det största kravet hunden har är att familjen ska vara engagerad i den. För dem är väldigt sociala, älskar barn och är anpassningsbara. Men då är det viktigt att man inte glömmer bort att gå ut och gå och leka med hunden. För att den anpassar sig lätt till omgivningen. Men det tror jag inte kommer vara något problem för min familj. Då alla i min familj alltid velat haft hund och älskar att vara med hundar.

Jag hittade även ett videoklipp som presenterar fakta om hunden.  Men om någon har en labradoodle så kan ni gärna skriva i kommentarerna hur dem är.

 

Jag har sökt information på olika sidor för att försöka få en klar uppfattning om hur hunden är. Den första sidan jag använde mig av var skk. Där fick jag reda på fakta om en labrador och en pudel. Den informationen jämförde jag sedan med informationen om en labradoodle. Så jag kunde se vilka egenskaper hunden fick. Skk är en organisation som sprider information om olika slags hundraser. De vill hjälpa människor att välja den hundrasen som passar bäst för den familjen. De vill alltså se till att hundar får bra hem och att familjen de kommer till kan ta hand om dem på bästa sätt. Kontaktuppgifter såsom telefonnummer och adress finns lättillgängligt. Skk skriver även om nackdelarna med hundraserna. De skriver ex om att labradorer kan få problem med höfter, armbågar, ögon och fetma. Vilket jag tycker är bra för då vill de inte bara sälja hunden och säga det bästa med dem. Utan man får en bättre uppfattning om hur hunden är och vad för problem som skulle kunna uppstå. Sedan har inte sidan någon slags reklam. Vilket gör att man tar sidan seriösare då det inte finns några sponsorer. För då kanske sidan måste ta hänsyn till vad sponsorerna tycker och deras åsikter. Skk har funnits i ca 125 år. Vilket gör att det är en organisation som många känner till eftersom den levt kvar så länge. Så jag tycker att skk är en trovärdig hemsida.

En annan sida jag använde mig utav var wikipedia. Är den trovärdig eller inte? Eftersom att vem som helst kan gå in och skriva så kan man lätt bli lite fundersam på om faktan stämmer. Men eftersom att det är fakta om en hund så är den inte så värst avancerade eller specifik. Utan då kan ex en hundägare vara den som har skrivit på sidan om sina erfarenheter av en labradoodle. Sedan finns det volontärer som rättar faktan om den inte stämmer. Jag kollade även under visa historik fliken. Där kan man se vilka som skrivit och när. Den senaste informationen skrevs den 31 juli 2016 kl. 11.19. Vilket är för lite mer än ett halvår sedan. Så informationen är inte så gammal. Vilket gör att vi får reda på den senaste faktan om hundrasen. Sidan är alltså aktiv. Jag kollade även under diskussions fliken för att kolla om det fanns någon information där men ingen hade skrivit där än. Vilket skulle kunna betyda att det inte är så många som besöker denna sida med labradoodles. Vilket då gör den lite mindre trovärdig enligt mig. Det som gör mig mest tveksam över denna sida är att det endast finns 1 källa. Men om jag jämför den fakta jag hittat på wikipedia med den jag hittat på de andra källorna så stämmer dem med varandra.

Labradoodle.nu
Detta är en kennel vilket betyder att dem säljer hundar. De skriver såklart bara positiva saker om hundrasen då de vill sälja dem. För att man lockar ingen genom att skriva negativa saker om en hundras man sedan ska försöka sälja. Men det finns kontaktuppgifter lättillgängligt, så då kan man ringa och få svar på frågor som inte står på hemsidan. Om man skriver ut kontaktuppgifter på sin hemsida är man villig att ta emot andra frågor om hundrasen. För att då är dem även beredda på att svara på negativa frågor. För att om de ljuger och det kommer ut så kommer den kenneln få ett dåligt rykte. Vilket skulle kunna leda till att ingen då vill köpa av den kenneln och att den måste lägga ner. Så de tjänar ingenting på att skriva falsk information. Men de ser också till att inte skriva negativa saker om hundrasen utan då får köparen ta ansvaret och ringa och ställa egna frågor. Utan de skriver sanningen men de säger inte heller allt om hunden. Så jag tycker källan är trovärdig.

Vovve.net
Detta är en hemsida jag aldrig skulle gå till om jag letade efter fakta. Men den funkar till att få reda på olika åsikter om ex hundraser. För då kan vem som helst skriva vad de tycker om hundrasen. För då kan man få reda på saker som ex en kennel inte skriver. Jag använda mig av ett forum för att jag ville veta om hundarna inte alls fäller päls elle rom det varierar från hund till hund. Det jag kom fram till var att en person kan vara allergisk medans en annan inte känner av den. Vilket är bra att veta så man inte köper den och tror att det ska funka och sedan visar det sig att man måste sälja hunden då man är allergisk mot den.

Bonniers stora bok om hundar är en bok som jag litar på. Då den är publicerad av Albert Bonniers förlag. Vilket är ett väldigt stort och populärt förlag. Så om den skulle ge ut en bok med fel information skulle det nog ha uppmärksammats ganska fort efter att boken publicerades. Men eftersom att den publicerades 1990 och böckerna såldes ända fram till år 2005. Så hade informationen varit falsk hade dem inte sålts under en så lång period.

Malin Andersson är mammas kompis. Jag tycker att denna källa är trovärdig då jag fick reda på både för och nackdelar hos hunden. Hon säger att de kan vara allergiframkallande för vissa personer men inte för andra. Men att det är en hund som skulle passa våran familj då vi längtat efter en hund länge och skulle lägga ner mycket tid på den.

Källförteckning:

Taylor, David (1990), Bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag, Stockholm.
Malin Andersson telefonintervju 10-11-2016
http://www.skk.se/hundraser/labrador-retriever/
http://www.skk.se/hundraser/labrador-retriever/
http://labradoodle.nu/om-labradoodles/
https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?mid=6976783

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *