Drömhunden – Australian Shepherd

Jag har i hela mitt liv önskat mig en hund, det har varit högst upp på önskelistan väldigt länge. Jag har tjatat så himla mycket på mina föräldrar om att skaffa hund. Det jag försökte komma till är att jag ska bli matte! Alltså ska min familj skaffa hund! Jag är sååå glad, jag kan knappt vara stilla när jag tänker på det. När min mamma berättadeför mig att vi skulle skaffa hund kastade jag mig över mobilen. Jag började direkt att googla och hittade den perfekta hunden. Australian Shepherd.

Australien Shepherd är en god vän, intelligent, lättlärd och samarbetsvillig enligt ssk, sask och youtube. En godvän som man kan mysa med, det låter väl inte fel? Aussie är en väldigt smart hund, det negativa med det är att det kan leda till att den blir uttråkad eller skaffar sig ett tix. Det betyder att man måste underhålla den under dagarna vilket inte alltid är så lätt ifall man har mycket att göra. Även om det är ett problem så är det dock ganska bra att mamma inte jobbar alltså kan hon underhålla Aussien under dagarna. Jag kommer självklart också hjälpa till så mycket jag kan genom att gå upp tidigt på morgonen även om det blir tufft. Min familj gillar att röra oss vilket är en fördel ifall man ska ha en energifylld hund. Aussie är en vallhund och brukar vara “/…gladlynt sällskaphund/” enligt boken Bonniers stora bok om hundar (David Taylor 1990 s. 169), det känns bra att hunden brukar bara glad. Vi har inte haft en hund innan så jag tycker att det låter lockande att ha en lättlärd och samarbetsvillig hund eftersom man kan lita på den och inte blir lika svårt att uppfostra som med andra raser. Aussie är sammarbetsvillig enligt svenska kennelklubben men med stöd av www.yourpurebredpuppy.com/ kan den vara lite envis.

Australian Shepherd är mellanstor hund vilket passar bra till min familj. Den är alltså inte så stor att jag inte orkar hålla emot som t.ex. gran danois, men inte så liten att jag nästan skulle kunna klämma den i dörren för att jag inte såg den t.ex. chihuahua. Det står också att den är en ganska frisk ras enligt svenska kennelklubben men det är inte än vanlig ras i Sverige så man vet inte riktigt med säkerhet. Aussie är en väldigt söt hund enligt mig. Ögonen är min favorit, med de olikfärgade ögonen gör den speciell och pälsen som verkar så fluffig samt att den har olika färger gör den så himla gullig. Jag gillar verkligen att Aussie har olika färger, kanske för att jag har beslutsångest.

Det ska bli jättekul att skaffa hund. Jag kan knappt sluta vänta till att gå upp tidigt på helgerna och gå ut i höstregnet med hundens bajspåsar.

 

Jag har varit inne på flera hemsidor om Australien Shepherd eftersom genom att kolla flera hemsidor gör det att man får en överblick över informationen. Det gör också att man vet att de hemsidor som säger samma är mer pålitliga. Youtube-klippet, Svenska Kennelklubben samt Svenska Australian Shepherdklubben säger ungefär samma saker när det gäller egenskaper t.ex. en god vän. Jag hittade inte vartifrån sidorna har tagit sin fakta ifrån och det kan vara så att de har tagit fakta från varandra. Men ifall det är så att de inte har tagit fakta ifrån varandra är faktasidorna trovärdiga eftersom när flera sidor säger samma sak blir det mer trovärdig. Youtube klippet är en video på en ägare av en Australian Shepherd vilket gör att sidan har en närhet, det stärker trovärdigheten. Samtidigt som det stärker hemsidan försvagar det också eftersom det är bara vad en person tycker och tänker.

SKK är objektiv eftersom de skriver om flera hundraser och de vill att hunden ska få de rätta ägarna. Den har dock en väldigt positiv syn på alla hundraser och de vill sälja hundar vilket gör att det står mest mycket positivt.

Sask är en hemsida som bara skriver om Australian Shepherds vilket gör att jag undrar ifall den är objektiv. Den säger samma sak som de andra sidorna vilket gör den trovärdig men den använder ord som t.ex. exceptionell. Excepionell är ett väldigt starkt ord och för mig är exceptionell är ett ord som är mycket starkare än unik fast det betyder samma sak. Sask skriver inte bara bra saker med shepherden som leder till att den blir mindre objektiv och en mer pålitlig. De dåliga saker står dock längst ned på hemsidan och det gör att man lätt scrollar förbi.Jag litar på hemsidan till en viss del för att skribenterna kan inte bara hitta på något att skriva men man ska ändå kolla med andra hemsidor eftersom de kan ha tagit bort några negativa saker.  

Jag använde en bok som heter Bonniers stora bok om hundar, jag tycker det var en jättebra källa eftersom den objektiv och skriver bara om fakta. Den vill inte sälja några hundar och de skriver om flera olika raser vilket gör den mer trovärdig. Bonnier är ett stort förlag och de hade inte publicerat vad som helst.Den är dock publicerad 1990, det kan leda till att något har förändrats men i nuläget tycker jag källan är pålitlig.

Jag har använt www.yourpurebredpuppy.com/  som hemsida eftersom bloggägaren har 35 års erfarenhet med lydnadsinspektör och hundrasrådgivar alltså har han auktoritet. Michele Welton som har bloggen kan sitt ämne men eftersom han skriver att Aussie kan var envisa och de andra sidorna säger att den är hjälpsam och samarbetsvillig får mig att undra. Kan det vara så att Welton överdriver eller så har de andra sidorna inte nämnt något om det. Jag har bestämt mig att tro på båda, jag tror att Aussie kan vara envisa men de behöver inte vara det. Jag tänker så här att vissa Aussies kan vara envisa men alla behöver inte vara det, t.ex. kanske detta beror på ägaren.  

Källor:
https://www.youtube.com 19/12-2016
http://www.yourpurebredpuppy.com 14/12-2016
www.ssk.se 14/12-2016
http://sask.nu 10/1-2017
Bok: Taylor, David (1990), Bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag, Stockholm.

Bloggare: Ebba H

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *