Den perfekta hunden, Bichon Havanais!

Bildresultat för bichon havanais

Har inte alla någon gång drömt om att ha en hund? Det har i alla fall jag och nu är det äntligen dags! I hela mitt liv har jag velat ha en hund men mina föräldrar har inte velat skaffa en. Det har varit på grund av att vi redan har katter som vi måste ta hand om. Några i min släkt är även pälsallergiska, därför vill jag ha en allergivänlig så att de kan komma hem till mig utan problem. Min farmor och farfar äger en hund som är allergivänlig och som inte fäller så mycket hår. Även en hund som är ganska lättskött och som kan passa bra tillsammans med mina katter. Därför sökte jag genast information om hundrasen bichon havanais.

“Bichon havanais är en fin hundras, med sitt mjuka sätt är rasen lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Den är tillgiven och glad, vänlig, charmig, och något av en clown.” Eftersom att dessa personligheter är något jag söker hos en hund så passar en bichon havanais väldigt bra för mig.

“Rasen lämpar sig väl som sällskapshund. Den har ett måttligt rörelsebehov, är lättdresserad och uppskattar därför agility- och lydnadsträning. Den klarar också spårning. Det finns till och med exempel på individer som klarat jaktprov för rådjur.” Eftersom att agility är något jag tycker är roligt så tycker jag rasen lämpar sig väl till mig. Bichon havanais har även använts som cirkushundar. Rasen har på de senare åren blivit väldigt populär som sällskapshund. För närvarande finns det cirka 5400 registrerade hundar i Sverige.

Dock så har hundrasen sina nackdelar.. På forum kan jag hitta flera som klagar över att hunden är väldigt skällig. Eftersom att min farmor och farfars hund skäller mycket så är jag van och jag tycker inte det är något större problem. I början när dem skaffade hunden skällde den mer än vad den gör nu, eftersom att dem nu tränat upp den. Därför tänker jag att jag kan träna upp min hund att inte skälla om det skulle vara ett problem.

Källkritik

Svenska kennelklubben

Jag har använt mig av flera källor för att bestämma att jag ville ha en bichon havanais. Skks hemsida var väldigt användbar för att hitta både positiva och negativa fakta om hundrasen. t.ex. att den lever i regel länge, att den kräver mycket pälsvård osv. Jag tycker att hemsidan är relevant eftersom den har mycket info hunden.

Min farmor och farfar har en sådan här hund och därför har jag frågat dom om hunden. Jag känner även hunden. Jag känner hunden och vet hur just den hunden är, vilka positiva sidor varav negativa sidor den har. Men eftersom att dem bara har en hund och jag inte visste hur andra hundar var så valde jag att söka mer information om hunden.

Vovve.net

På ett forum – vovve.net så fick jag information om vad andra tyckte om sina hundar. Där fick jag bl.a information om att hunden kunde vara väldigt skällig. Jag känner att jag kan tro på källan då min farmor och farfars hund ibland kan vara skällig den med.

Vovve.net är en samlingsplats för hundinstresserade. Jag har använt mig av källan för att se vad andra som äger en bichon havanais tycker är positivt och negativt med hunden. Jag fick ta stor del av åsikter som tillsammans gjorde så att jag fick en bättre uppfattning av hunden. Det hjälpte mig i valet av hund.

Albert Bonniers förlag

Taylor, David (1990), bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag, Stockholm.

David Taylor är en av Storbritanniens mest kända veterinärer. Han har skrivit många böcker om djur och natur, 30 st! Han har även samarbetat med många stora organisationer vilket gör han väldigt trovärdig. Boken hjälpte mig för att samla på mig ytterligare fakta om hunden.

Källhänvisning

Elektroniska källor

http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/bichon-havanais/?show=adshttp://bichonhavanais.se/content/Pdf/ras%20information.pdf -2017-01-16 

https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?tid=7179242 -2017-01-16

Litteratur

Taylor, David (1990), Bonniers stora bok om hundar, Albert Bonniers förlag, Stockholm.

(sid 192-193)

Bilder

Hem | Svenska Kennelklubben 

Video

https://www.youtube.com/watch?v=_oTTSpaMuU0 (video med lekande hundvalpar) -2017-01-16

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *