Cavalier – en bra nybörjarhund

Min familj har till slut bestämt mig för att skaffa en hund. Jag har fått i uppgift att bestämma ras, men efter en enkel googlesökning har jag insett att det inte är det lättaste. Det finns ju hur många raser som helst! En massa olika test med tiotals parametrar och jag vet varken ut eller in. Men efter några dagars gediget sökande har jag kommit fram till ett par slutsatser.

Jag är en nybörjare vad gäller hundar, jag har aldrig haft en hund förut. Därför vill jag ha en hund som inte kräver så mycket av mig och som inte är farlig för andra. Enligt veterinärer.se är cavalier en bra nybörjarhund, och när jag söker på nybörjarhund på google kan man på diverse forum se att cavalier före kommer ofta i diskutionerna. En enkel sökning på Youtube genererade också i att jag såg ett klipp som inte gjorde mig mindre övertygad. Dessutom fick jag reda på att den kan bli sjuk lätt och det är också bra och veta. Men ändå. Det här blir kanon.

Rasen lever mycket väl upp till de förväntningar man kan ha på en sällskapshund. Den är i allmänhet orädd, social med både människor och andra hundar, lekfull och lätthanterlig. Den är sportig och beskrivs ofta som en ”stor hund i litet format”. Den passar utmärkt som sällskapshund och för utställning, agility, lydnad, spår, eftersök (viltspår) och andra roliga hundsporter. Det finns också individer som är servicehundar. Enligt Bonniers stora hundbok (1990 s. 196), är det en tillgiven hund med ett lugnt och stillsamt väsen.

Önskvärt är en liten, välbalanserad hund, helst cirka 5,5–8 kg, men större individer förekommer. Mankhöjden är vanligen 30-35 cm. Cavalier är en hund av spanieltyp, utan överdrifter, med ett milt ansikte med stora, mörka, runda ögon. De finns i färgerna black & tan (korpsvart med rödbruna tecken), ruby (varm kastanjeröd), blenheim (varmt kastanjefärgade tecken i väl uppbrutna fält på pärlvit botten) och tricolor (svart och vitt jämnt fördelat och uppbrutet, med rödbruna tecken).

Den är söt, lättskött och fin – vad mer kan man kräva? Detta tror jag ska bli en bra hund för mig och min familj. En sådan som på bilden skulle man vilja ha. Det här blir jättebra! Nu blir det till att spara lite pengar, sedan ska vi hitta en bra återförsäljare och så är saken biff! Drömhunden är snart i hamn!

Källkritik

Veterinärer.se är en bra hemsida, det är väldigt tveksamt att veterinärer skulle ljuga. De är emot djurplågeri och är måna om att djuren ska må bra. Därför är det inte konstigt att de är måna om att man ska välja rätt hund. Dock är det lite tveksamt att de inte har skrivit om hundens sjukdomar, något som jag fick reda på senare i Youtube-klippet. Man kan spekulera i att det är för att de “vill” att hundarna ska bli sjuka och sedan komma till dem. Det är spekulativt, men ändå lite intressant. Men att sidan är trovärdig finns det ingen tvekan om. Informationen kan vara hämtad från en annan sida men det spelar ingen roll i sammanhanget. Äkthet är inte heller viktig eftersom det inte är en exklusiv information, utan en väldigt allmän information.

Svenska kennelklubben var en bättre hemsida, där det fanns en komplett artikel med information om rasen som inte bara rabblade upp positiva saker om hunden utan också nackdelar. Det är hundägarnas riksorganisation, av hundägare för hundägare, liksom. Det har för avsikt att sprida information och underlätta för hundägare i dess val av hund, eller för information om den hunden man redan har. Därför finns det inget skäl att tro att informationen skulle vara felaktig på hemsidan. Inte heller här är beroende och äkthet viktigt eftersom det är en så pass grundläggande information.

Forumet var också ett bra underlag. Trovärdigheten på ett forum är dock tveksamt, eftersom att vem som helst kan anonymt säga vad dem vill. Men de har ingen tendens, eftersom det är inte så troligt att någon som skriver där har kommersiella intressen. Skriver man något där har man intresse av att säga något man tycker, och det kan alltid vara värdefullt att ha som riktlinje, även om det inte behöver vara sant. En enskild kommentar säger inte så mycket men om fler säger samma sak tyder det på att det sägs av flera olika personer som är oberoende av varandra. I det här fallet har det forumet av många sagts att cavalier ska vara en bra nybörjarhund och det är bra att gå på.

Youtubevideon agerar som ett slags underbyggande underlag, som stödjer vad jag tidigare tagit reda på. Den gav inga revolutionerande uppgifter. Videon kommer från en kanal som heter “Animal Planet”, en kanal som har ca 1 700 000 prenumeranter. När man har så många måste det finnas ett krav att informationen ska vara korrekt, annars man kanske tappar prenumeranter eller skadar sitt rykte. Man har för avsikt att sprida information och jag har svårt att se att den skulle vara felaktig, speciellt eftersom den inte motstrider den tidigare informationen.

Källforteckning

Litteratur

Taylor, David (1990), Bonniers Stora Bok om Hundar, Bonniers förlag, Stokholm.

Elektroniska källor

https://www.youtube.com/watch?v=rd5dR7YR2ig, 2016-12-7

http://www.skk.se/4, 2016-12-5

http://xn--veterinrer-w5a.se/, 2016-11-29

https://vovve.net, 2016-12-5

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *