Amstaff en smart tuffing

Bild: Wikipedia

 

Yeeeees!!!!!

Mamma och pappa har äntligen gått med på att jag ska få köpa en hund. Jag har tjatat i vad som känns som 100 år nu och de gick äntligen med på det. Jag är inte 100% säker på vilken ras jag ska välja, men jag tror det blir en American staffordshire terrier, som också är känd som Amstaff. Amstaffen är bara såååå gullig, jag har alltid velat ha den. Den är så himla fin. Anledningen till att jag alltid har gillat just amstaffen är för att de är så himla missförstådda. Eftersom att de är så stora och starka så tror folk att de är aggressiva hundar som bara finns för att slåss och attackera människor. Sanningen är att amstaffen är en väldigt lugn hund som bara bryr sig om sin ägare. De finns såklart så kallade “amstaff attacker”, men det om ägaren än om hunden. Hundarna blir inte aggressiva av sig själva. 

Det finns faktiskt många videos på b.la youtube som visar glada och fina Amstafffs som leker med barn, katter och andra mindre hundar på ett väldigt anvsvarsfullt sätt och det vill jag också ha i min hund, den ska vara ansvarsfull när det kommer till barn och mindre hundar, eftersom att vi kommer få besök av barn och mindre hundar som släktingar och familjevänner har. Jag vill ju inte att hunden ska bita av huvudet på barnet, utan att den med ansvar ska ta hand om barnet. Amstaffs är även bra vakthundar ifall det skulle komma inbrottstjuvar eller nåt. De ser ju läskiga ut när de skäller på någon så om det skulle komma in en inbrottstjuv och se hen så skulle han bli jätterädd och springa antagligen.

Det står hos SKK att hunden är bäst hos hund kunniga vilket jag inte är men det står även att det finns kurser man kan gå vilket är exakt vad jag tänker göra. För att bli en hundkunnig människa så måste man ju lära sig nånstans ifrån.

Det står också att det är en frisk ras. De vanligaste problemen är klåda, utslag, röda tassar och allergier, men även de ska vara rätt så svårt att få hos hundarna. Det kan ju göra så att veterinärkostnaderna vilket kostar j*vligt mycket om man ska vara ärlig. Det är ju bra.

Jag tror jag ska köpa hunden från en uppfödare som är registrerad hos Svenska Kennelklubben, eftersom att de kontrollerar alla sina uppfödare och man måste ha speciella krav om man är registrerad där.

Källor och Källkritik:

Ett Youtube-klipp (uppladdat 21/5-16)

Detta youtubeklipp tycker jag är relevant och jättetrovärdigt. Det är relevant eftersom att det är ett klipp med massa olika videor på hur amstaffs beter sig. Det är så trovärdigt eftersom att det är ett klipp där man med egna ögon ser hur massa olika hundar av samma ras beter sig. Det är ju inte heller bara en hund utan det är minst 10 olika av samma hundras som är på samma sätt.

Familjeliv.se (Tråden är från 10/11-15)

Jag använde familjeliv.se till att få en lite mer allmän bild från hundägare om hur det är att ha en amstaff. Familjeliv är ett forum vilket många direkt anser som en källa som är helt oanvändbar. Jag vet, det är inte den mest trovärdiga källan men det finns en stor relevans i sidan, eftersom att det är folk som skriver om just den hundrasen jag vill ha. Man vet inte vem det är som skriver och vem som helst kan skriva, men man måste ändå anta att det är hundägare eller folk med kunskap om hundar som skriver där. När flera olika personer också skriver liknande saker om hunden så gör det källan mycket mer trovärdig enligt mig, eftersom att det är flera olika personer som är oberoende av varandra som skriver liknande saker

Svenska KennelKlubben

Svenska Kennelklubben tycker jag är en relevant och trovärdig källa. Relevansen är för att det är en sida där folk speciellt insatta i hundar skriver om hur hunden är beteendevis och hur lättskött den är. Svenska kennelklubben har inte heller någon tendens eftersom att deras uppgift inte är att sälja hundar utan om att informera folk om hur en hund är. De skriver inte negativ om hunden vilket kan ge en lite vinklad bild, men de skriver om de sjukdomar de kan få och det kan klassas som något negativt. De skriver inte om något negativt beteende dock, fast det kan bero på att det inte finns något specifikt negativt beteende i hundrasen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *