Golden retriever – hunden för mig

Som jag har längtat efter denna dag, äntligen har mina föräldrar gått med på att jag ska få skaffa en hund!. Varenda jul har jag varit lika hoppfull med det har alltid slutat på samma sätt, att jag aldrig fått någon hund. Jag vet inte hur många gånger jag hört “Du skulle aldrig kunna ta hand om en hund” eller “Du skulle inte ta ansvaret för hunden” men som sagt så är dagen äntligen kommen!. Det tog ett tag att fundera ut vilken hund jag ville köpa, men jag bestämde mig för en Golden retriever.

Jag ska snart ge mig iväg för att hämta hunden hos uppfödaren. I den här videon visas en Golden retriever som hoppar framför en tennismatch på TV:n Youtube-12/1-17. I den här videon leker hunden kurragömma Youtube-12/1-17. Rasen verkar alltså väldigt lekfull. Det är en viktig orsak till varför jag valde just den rasen. Fler anledningar till  att Golden Retriever är perfekt för mig kommer här nedanför.

Bilden får delas och användas enligt Google

Jag valde en Golden retriever eftersom jag anser att den har allt man kan begära. En användare på flashback beskriver hunden på följande sätt: ”Lekfull,lydig och väldigt anpassningsbar”. Det låter väldigt bra och det är så jag också uppfattat den, jag har läst liknande inlägg från andra användare på flashback. Det ska vara en väldigt lydig hund så länge man uppfostrar den bra och den ska passa mycket bra i en barnfamilj, där barnen gillar att leka med hunden.

Anpassningen är bra och det är en stor faktor till att jag valde Golden retriever, att den kan lämpa sig till där jag bor. Den är väldigt vänlig mot folk som kommer och hälsar på och mankhöjden ligger (enligt Skk) “på ca 60 centimeter” vilket jag personligen tycker är lagom. SKK citerar den som “ en hund för alla” såsom många andra på internet har beskrivit den. Jag är övertygad om att jag kommer gilla den.

Alla dom här argumenten är svåra att motstå och egentligen finns det inte många motargument mot att köpa denna hund, Jag läste dock detta citat från flashback “dom kan kräva alldeles för mycket tid ibland…” . Visst om man inte har tillräckligt stort utrymme för att den ska få hålla igång motionen och springa kan den bli olydig och gnällig och väldigt jobbig. Men vet man bara om det sedan innan så borde ägaren vara väl medveten om det.

Ett blogginlägg jag läste från denna länk:Golden Retriever påstår även att dess humör kan upplevas som väldigt hetsig när den träffar nya människor. Hunden kan bli helt hysterisk om den t. ex får syn på något på TV:n (som visas i Youtube-klippet) och då kan olyckor uppstå. Men det ska inte vara några problem om man bara uppfostrar den bra.

Jag tycker det är en hund som passar alla och jag tror egentligen vem som helst skulle kunna äga den, jag rekommenderar den starkt!

Foto: Wikipedia

Källorna
Källorna jag använde skriver jag kort om varför dom är trovärdiga här nedan. Jag tycker alla källor jag använde mig var i stort sett trovärdiga.

Wikipedia och Skk.se använde jag till att hitta fakta om hunden för att på det sättet kunna underbygga argumenten lättare. Där hittade jag all information om hunden. Flashback och Husdjurvård blogginlägget   använde jag mig till för att titta på folks personliga åsikter om hunden.

Faktasidor lämnar ju inge åsikter om någonting därför var det viktigt att läsa från t. ex forums och bloggar. Blogginlägget från Husdjurvård är relevant eftersom den ger mig både nackdelar och fördelar om hunden och då är den också trovärdig eftersom den inte är ensidig. Golden Retriever är känd för att vara ganska hetsiga när den ska hälsa på människor och samtidigt på spel.”. Detta är ett citat som visar en nackdel för en golden retriever samtidigt om detta citat visar en fördelDessa ljusa hundar är lydiga till sin natur, lätt att träna, och kan lära sig att utföra många imponerande trick och uppgifter.”

Visst, det finns inte så mycket källkritik man kan göra på författaren eftersom det inte finns några källhänvisningar eller personuppgifter etc. Men eftersom jag läst samma fakta på olika ställen så gör dom varandra trovärdigare och därför skulle jag säga att denna källa är trovärdig. Detta betyder dock inte att källorna är beroende av varandra.

Skk är ju ute efter att sälja, därför ger dom kanske en liten vinklad bild av hunden för att få folk att köpa den. Källan tar t. ex bara upp att hunden är “Extremt intelligent, symmetriskt byggd, kraftfull och välbalanserad”. Den blir kanske lite tendentiös eftersom den bara tar upp bra saker om hunden men jag skulle säga att källan absolut är användbar ändå eftersom den visar fördelar med hunden. Jag får ju ändå med nackdelar från andra källor. Skk.se har tydliga kontaktuppgfiter och adress mm så det är ingenting som är påhittat.

Jag använde bara hundboken som en “hjälpkälla” till att jämföra de olika källorna. Jag ser i princip likadan fakta från Skk jämfört med boken.

på Wikipedia kan alla gå in och redigera faktan på men jag skulle säga att artikeln om Golden retriever är trovärdig. Det finns många referenser (46 st) och jag kan även se på historiken att många har deltagit och varit med och skrivit faktan. Under diskussions fliken finns många bra recensioner vilket stärker trovärdigheten ännu mer. Dessutom är det ju inte så att det bara går att gå in att redigera information. Det finns såklart “Wikipedianer” som går in och granskar och kontrollerar innehållet, därför så finns det få förfalskade artiklar.

Flashback är ju en rätt svår källa att analysera men som sagt så använde jag den till att få reda på vad folk tycker om min hund. Folk tjänar ju ingenting på att ljuga på ett forum, man är ju i de flesta fall inte ute efter att sälja på ett forum. Det är ju trots allt folks åsikter jag är ute efter och ingenting annat, jag vill veta hur folk har upplevt hunden själva. Åsikter går ju inte att ljuga om. Faktan på flashback bör man ta med en nypa salt. Men det går inte direkt att göra källkritik på någon åsikt eftersom alla tycker olika.

Golden retriever är absolut en hund jag skulle rekommendera till vem som helst som vill köpa hund. Den är väldigt anpassningsbar till ägaren och vart den ska bo och samtidigt väldigt lekfull.

Källförteckning:
www.flashback.com
www.Skk.se
http://www.skk.se/kopahund/hundraser-valpkullar/golden-retriever
http://www.expressen.se/husdjur/sugen-pa-hund-har-ar-atta-populara-raser/
http://husdjurvard.kiovok.com/allt-om-rasen-golden-retriever.html
(Hund boken)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *