Äntligen, äntligen får jag min Goldendoodle

Jag har äntligen lyckats övertala mamma och pappa, vi ska köpa en hund!!!! 

Ända sedan jag lärde mig att prata har jag tjatat om att få en hund. Jag har också hittat en önskelistan från när jag var liten, och may we take a moment…

Jag har skrivit hund med två N och felvänt D:)) Nu ska jag i alla fall ÄNTLIGEN få den önskade hunden!

Just nu sitter jag i soffan med ett block fullt med anteckningar. Vilken hund ska  vi ha? Jag har googlat i timmar och låt mig säga såhär, det finns oändligt mycket som man måste veta. Varje gång jag hittar en passande hundras så hittar jag något fel med den, åhhh jag orkar inte mer!

Men hur som helst… Vad tror ni om en stor, Goldendoodle? Jag har hört väldigt bra om
den, den ska vara sällskaplig och väldigt tillgiven vilket passar bra när man bor i lägenhetshus med massvis av sura gubbar till grannar. Min lillasyster är också “allergisk” enligt henne själv, mot hundar och Goldendoodle är ju allergivänlig ish också.

goldendoodle.se står det också att goolden doodles är väldigt socciala hundar som lätt kommunicerar med människor. Eftersom både jag och min lillasyster hela tiden tar hem kompisar så är det viktigt att hunden är social.

I en youtubevideo berättar Billy om hennes hund, som är en Goldendoodle, och hon säger att hunden äääälskar vatten. Golden retrievers är hundar som alltid är beredda på ett dopp i vattnet står det i boken, (Tyler 1990 s.60). Jag antar att det är därifrån Goldendoodles har fått sin iver för vatten.  Jag bor nämligen några hundra meter från vatten så det blir ett härligt tillägg på söndagspromenaderna.

Jag tror verkligen att en Goldendoodle är perfekt för min familj. Den är stor och sällskaplig och jag vet att vi kommer älska den. Men oavsett vilken hund vi köper, så vet jag att jag kommer vara överlycklig. Vår familj är redo för ett nytt tillskott och vi alla är redo att älska den nya familjemedlemmen!!

Gullig video på en goldendoodle

Källkritik

För att få en så stor överblick som möjligt har jag använt mig av flera källor. Dessa källor är dessutom inte bara enbart faktasidor. En är en youtubevideo där en ägare berättar om sin hund, en är en faktabok och en tredje är en blogg, så både forum och faktasidor. Genom att på det sättet titta på hundrasen från olika perspektiv så får man olika faktan som kommer från olika synvinklar.

När det handlar om själva faktan har jag använt mig av flera olika faktatexter. Då dessa texterna återger samma fakta, utan att vara beroende av varandra, så drar jag själv slutsatsen att faktan är korrekt och att jag kan använda mig av den. Det var dock en utav sidorna som man direkt märkte var en direkt översättning från engelska. Jag själv tänker då att denna texten inte är lika trovärdig, man har nämligen inte ansträngt sig med den. Det är någon som tagit en text, översatt den i google translate och sedan lagt upp den under sitt egna namn. Då tror jag viktig fakta kan försvinna.

När man tittar på t.ex youtubeklipp och läser på bloggar tror jag att det är jätteviktigt att ha fakta i bakhuvudet. Man visar nämligen bara de bra sakerna, vilket säger sig självt. Det finns ju ingen som vill skryta om en bitande hund, eller en hund som hårar ÖVERALLT.

Man får ta allt som är skrivet av privatpersoner med en nypa salt och förmodligen tänka att de bara visar det bästa. T.ex så snackade Billie i Youtubevideon bara om positiva saker om sin hund, hon sa inte en enda negativ sak, och jag har svårt att tro att hunden verkligen är perfekt. Därför är det viktigt att inte låta sig luras av andra människor.

Jag tänker att källor där det finns någon bakom inlägget är mer trovärdiga. Det finns nämligen någon som kan stå för texten och det gör så att jag tror på personen mer. På wikipedia ser man också tydligt ändringshistoriken och att det varit med flera stycken som skrivit texten. Wikipediatexten är inte vinklad utan är opartisk, vilket t.ex en kennels hemsida inte skulle varit. Även boken är en bra källa, det är nämligen ett stort förlag som tryckt den och den används som material av skolan.

Overall tycker jag att genom att använda sig av flera olika källor som är oberoende av varandra och som dessutom är skrivna ur olika perspektiv så kommer man få den bredaste uppfattningen på det man vill veta vilket leder till en mer fyllig och intressant text.

Källförteckning:

http://www.goldendoodle.se/fakta/om-goldendoodle/ 14-12-2016

http://www.allahundraser.com/goldendoodle 14-12-2016

https://en.wikipedia.org/wiki/Goldendoodle 16-12-2016

https://www.youtube.com/watch?v=CqLUJy1VGn8 16-12-2016

Taylor, David (1990), Bonniers stora bok om hundar. Albert Bonniers förlag, Stockholm

Bildförteckning:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/Twelve-week_old_goldendoodle_pup.JPG hund i snön

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Goldendoodle_puppy_Marty.jpg/360px-Goldendoodle_puppy_Marty.jpg goldendoodlevalp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *